top of page

Feministički dnevnik za period od 23. do 30. maja 2021.

Žene koje trpe nasilje mogu dobiti besplatni pregled kod lekara sudske medicine, javlja zaštitnik građana Zoran Pašalić, a prenosi „Politika”. Ovim će postupak prikupljanja dokaza u slučaju partnerskog i porodičnog nasilja biti znatno olakšan. Veliki broj slučajeva nasilja nad ženama ostaje neprijavljen zbog straha, društvene stigme i izostanka sistemske pomoći.


Osvetnička pornografija biće tretirana kao zasebno krivično delo u Hrvatskoj, javljaju mediji iz regiona. Do sada neovlašćena distribucija intimnih snimaka napravljenih uz pristanak nije bila prepoznata u Krivičnom zakonu kao krivično delo. Zalaganjem hrvatskih aktivističkih grupa, biće unete izmene u zakonu kojim će se ovakva i slična dela kažnjavati sa do 3 godine zatvora.


Merima Isaković, glumica i klinička psihološkinja, dala je intervju tokom festivala Mikser povodom svoje ispovesti da ju je glumac Branislav Lečić seksualno napastvovao. U potresnoj ispovesti, Isaković je pozvala na veće saosećanje i razumevanje prema žrtvama seksualnog nasilja.


Posle slučaja Aleksić i Lečić, te sličnih slučajeva na Fakultetu dramskih umetnosti u Sarajevu, u regionu se žene sve više ohrabruju da dignu glas i prijave seksualno uznemiravanje i nasilje. U Tuzli, studentkinja medicine je javno prozvala profesora zbog seksualnog uznemiravanja i priložila dokaze u vidu nedoličnih poruka preko mobilnog telefona.


Još jedna vest iz regiona: u Zagrebu je u subotu 29. maja održan tzv. Hod za život, protestna šetnja protivnika abortusa. Među demonstrantima bili su prisutni i političari sa desnice, kao i aktivisti izrazito konzervativnih organizacija. Neki od transparenata koje su nosili poručivali su da su i nerođeni životi važni, na njima su se nalazile slike fetusa, a neki su svoje mizogine ideje propagirali kroz lažno feminističke poruke. Istog dana duž trase kojom se povorka kretala okupila se i grupa protivdemonstranata, držeći transparente sa natpisima: „Dobrodošli u Gilead”, „Moje tijelo, moj život”, „Niti pokorne, niti pokorene”, „Mislim, osjećam, odlučujem”.


Darija Apakončič, bivša saradnica u Crvenom krstu, prevoditeljka i nastavnica stranog jezika za migrantkinje, po naredbi države mora da stavlja napomenu pored svake svoje objave na društvenim mrežama jer je označena kao agentkinja stranih država koja radi protivno interesima Rusije. O tome da je stavljena na listu stranih agenata, Apakončič je saznala iz novina. Zakon o stranim agentima uveden je 2012. godine posle masovnih antivladinih protesta za koje ruski zvaničnici smatraju da su veštački izazvani spolja.


Britansko psihološko društvo nedavno je objavilo na svom Tviter profilu rezultate studije koja pokazuje šokantne rezultate: 99.3% svih žena je makar jednom u svom životu doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja i nasilja. Anketa je sprovedena nad 22.000 žena u Velikoj Britaniji i pokazuje koliko je seksizam rasprostranjen i koliko negativno utiče na svakodnevni život žena.


Prvi put u svojoj istoriji dugoj 228 godina, muzej Luvr dobija direktorku. Loren de Kar, koja je trenutno predsednica dve druge muzejske institucije u Parizu, 1. septembra ove godine preuzeće novu funkciju, jednu od najvažnijih na svetu u oblasti umetnosti, saopštilo je francusko Ministarstvo kulture, a prenosi N1.


U Japanu, devojčice prolaze sa toliko dobrim uspehom na prijemnim ispitima za srednje škole, da je Ministarstvo prosvete započelo „afirmativnu akciju” kojom se omogućuje dečacima da upišu željene srednje škole sa znatno manjim brojem poena od devojčica.


Iranska reperka Sara (18) uhapšena je i odvedena u nepoznatom pravcu jer je – pevala. Pevanje je strogo zabranjeno ženama u Iranu. Procureli su uznemiravajući snimci njenog hapšenja koje pokazuje brutalnu primenu sile nad mladom devojkom. Iranska aktivistkinja Masih Alinežad prenela je vest i snimak uz apel da se što pre pomogne Irankama. Podsetimo, u ciničnom i neobjašnjivom obrtu, ranije ove godine UN je proglasio Iran predsedavajućom zemljom u komisiji za ženska prava. Iran je na samom dnu liste zemalja sveta po svom tretmanu žena, kojima su uskraćena najosnovnija ljudska prava.


Sajt OnlyFans omogućava maloletnim devojčicama da imaju profile i prodaju svoje slike i snimke preko ove platforme, prenosi BBC. Ogromni bezbednosni propusti prilikom provere identiteta korisnika platforme omogućio je velikom broju dece da otvore svoje naloge na ovom sajtu namenjenom za „odraslu zabavu”. Američke i britanske agencije su takođe pronašle snimke otete i nestale dece na sajtu OF. Najmlađa devojčica je sa 13 godina otvorila svoj nalog. Predstavnici sajta tvrde da su njihove regulacije bezbednosti „iznad standarda”.


U Velikoj Britaniji, formira se komitet koji će ispitati slučajeve prisilnog usvajanja odnosno oduzimanja beba od nevenčanih majki kako bi se prisilno udomile u drugim porodicama. Smatra se da je preko 200.000 žena prisilno odvojeno od svoje dece između pedestih i sedamdesetih godina prošlog veka. Jedna od žena kaže da je u to vreme „sudbina mlade i nevenčane žene bila gledana kao na nešto gore od smrti”. Australija se 2013. godine zvanično izvinila hiljadama ženama kojima su prisilno oduzeta deca jer su rodile van braka.


U Kanadi, otkrivena je još jedna masovna grobnica dece prvih nacija odnosno dece indijanskog porekla. Tokom 20. veka, deca su masovno oduzimana indijanskim porodicama i prisilno smeštana u internate koje je uglavnom vodila Katolička crkva. Uslovi u internatima su bili stravični i mnoga deca su umrla zbog fizičkog nasilja, neuhranjenosti, i psihofizičke traume odvajanja od roditelja. Premijer Trudo se izvinio u ime kanadske vlade za genocid nad indijanskom urođeničkom populacijom koji je trajao sve do devedesetih godina prošlog veka. Procenjuje se da je najmanje 4.000 indijanske dece umrlo „pod nadzorom države”. Do dana današnjeg žene iz prvih nacija se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem pri porođaju, i gorim ishodima ako završe u kazneno-popravnom sistemu Kanade. Podsetimo, nedavno je u Republici Irskoj otkrivena masovna grobnica bezimene dece koja su oduzeta nevenčanim i uglavnom maloletnim Irkinjama i stavljena pod nadzor Irske katoličke crkve i države.

Comments


bottom of page