top of page

Feministički dnevnik za period od 19. do 25. jula 2021. godine

Glorija Ričardson, pionirka američkih građanskih prava preminula je u 99. godini.


Prema istraživanju koje je sprovela lokalna nevladina organizacija Centar za javni integritet (CIP), zatvorenice najvećeg ženskog zatvora u Mozambiku su redovno primoravane od strane stražara da se bave prostitucijom za naknade od 40 do 200 evra. Teksas je prva američka savezna država koja je pooštrila kazne za kupovinu seksa odnosno za tzv. „džonove‟. Od sada će kupovina usluge prostituisane osobe biti gonjena kao krivično delo, čak i kada je reč o prvom prestupu te vrste. Teksaški zakonodavci očekuju da će suzbijanje potražnje smanjiti trgovinu ljudima, pogotovo maloletnim devojkama.


Nevladina organizacija Atina objavila je studiju slučaja koja podseća na važnost čuvanja integriteta ličnosti deteta žrtve bilo kog oblika nasilja. Trudnice u Izraelu imaće više izbora oko porođaja nakon što je Viši sud u Jerusalimu doneo odluku da se omogući centrima za prirodno rađanje da rade bez povezanosti sa bolnicom.


Harvi Vajnstin, američki producent koji je prošle godine osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada, prvi put se pojavio pred sudom u Los Anđelesu, izjasnivši se nevinim po svim tačkama.


Najnovije statistike otkrivaju da je Britansko tužilaštvo za silovanje optužilo 88 ljudi više u odnosu na prošlu godinu, što je porast od 4,7%. Britanski Gardijan prenosi da je tužilaštvo pod nezapamćenim pritiskom i da su optužbe za silovanje opale za 70% od 2016. godine. BBC-jeva istraga o Onlifensu (OnlyFans), platformi poznatoj po seksualnom sadržaju, otkriva zabrinutost zbog strukture i moderiranja platoforme. Desetine žena tvrde da su primile pretnje silovanjem, rasističko zlostavljanje i video snimke terorizma, dok stručnjaci za podatke preispituju sigurnost platforme.


Crnogorska Pobjeda saznaje da je pokrenuta potraga za Podgoričaninom D.P. (20) koji je, kako policija navodi, u četvrtak u Sutomoru pretukao, pa silovao šesnaestogodišnju devojčicu.


Uprkos otvorenoj istrazi o tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju, Alen Hadzic, američki mačevalac, izabran je kao rezerva za američki olimpijski tim.


U opštini Budva zaključeno je prvo životno partnerstvo osoba istog pola, dve mlade žene poreklom sa Balkana koje žive i rade u inostranstvu.

Comments


bottom of page