top of page

Feministički nedeljnik za period od 18. do 24. jula 2022. godine


Bojana Šarac, studentkinja psihologije, stilistkinja i manekenka, oduzela je sebi život. Ako se borite sa suicidalnim mislima, dostupni su sledeći telefoni: 0800/309-309, opcija 1; 0800-300-303 ili mejl vanja@centarsrce.org, kao i dopisivanje na sajtu www.centarsrce.org. Uz to, dostupna je i mobilna aplikacija za mentalno zdravlje „Uvek uz tebe”, razvijena u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.


Predsednica Udruženja građana „Žene za mir” Ljiljana Nešić i njena saradnica Marija Trajković prijavile su leskovačkoj policiji pretnje i sajber nasilje sa kojima se suočavaju nakon otkrivanja da je novac za otvaranje kancelarije za zaštitu žrtava nasilja leskovačka lokalna samouprava dodelila organizaciji na čijem je čelu čovek koji je dva puta osuđivan za nasilje u porodici.


U Futogu, ženu je ubio muž u dvorištu zajedničke kuće.


Muškarac se sumnjiči da je ubio svoju ujnu u dvorištu porodične kuće u Zemunu.


Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Zoran Marjanović osuđen je na 40 godina zatvora, zbog teškog ubistva supruge Jelene Marjanović 2016. godine.


Srpska atletičarka Ivana Vuleta prošla je u finale skoka udalj na Svetskom atletskom prvenstvu na otvorenom u Judžinu, Oregon.


U madridskoj opštini La Latina žena je smrtno izbola svoju devojku.


Španski parlament usvojio je zakon kojim se uvodi obaveza eksplicitnog izražavanja pristanka u seksualnim odnosima.


Sud u Berlinu presudio je da bugarska državljanka koja je izašla iz prostitucije ima pravo na socijalnu pomoć i boravak u državi dok se oporavlja od posledica prostitucije.


U Rusiji je u nacrtu zakon koji bi zabranio javne rasprave o homoseksualnosti i odluci da se nemaju deca.


Ruska teniserka Darija Kasatkina izjasnila se u javnosti kao lezbejka.


Američka atletičarka Sidni Meklaflin oborila je svoj svetski rekord u trci 400m prepone na Svetskom atletskom prvenstvu na otvorenom koje u Judžinu, Oregon.


U svetlu pisma koje je potpisalo preko 500 kanadskih gimnastičarki, ministarka sporta je zamrzla finansiranje Gimnastičkog saveza Kanade dok ne potpišu ugovor sa Kancelarijom za sportski intergitet koja ima za nameru da istraži sve optužbe za fizičko i seksualno zlostavljanje u organizaciji.


Od 24. do 31. jula održaće se prvi ženski „Tur de Frans”, etapna biciklistička trka u Francuskoj.


Predstavnički dom američkog kongresa podneo je predlog zakona o zaštiti pristupa kontracepciji iz bojazni da bi republikanska partija mogla da ospori pravo na kontracepciju.


Transrodni zatvorenik muškog pola, osuđen za silovanje sedmogodišnje kćerke u svrhu pornografske produkcije, premešten je u ženski zatvor u Nju Džerziju, SAD.


Pravni tim američke glumice Amber Herd zvanično je podneo apel povodom nedavne presude protiv glumice u sudu u Virdžiniji, SAD.


Bibisi je obavio intervju sa Alheri Emanuel, majkom ubijene Debore Semjuel u Nigeriji, koja je ubijena jer je kritikovala islam u poruci na studentskoj Vocap grupi.


Kenijske aktivistkinje navode negativne posledice koje poništenje odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država u slučaju „Rou protiv Vejda” ima po pravo na abortus u Keniji.


Nad kineskim državljaninom, osuđenim za ubistvo bivše žene u toku prenosa uživo tako što ju je zapalio, izvršena je smrtna kazna.


bottom of page