top of page

Feministički dnevnik za period od 2. do 8. avgusta 2021. godine

Podaci Zavoda za statistiku ukazuju na to da se seksualno nasilje protiv žena sa invaliditetom u Engleskoj i Velsu više nego udvostručilo u poslednjih šest godina.


U australijskom gradiću Elsternviku otvoriće se bolnica specijalizovana za mentalno zdravlje žena ‒ poremećaja depresije, anksioznosti, zaivsnosti i posttraumatskog stresnog poremećaja.


Dve brazilske profesorke prenose da su masovni protesti u Latinskoj Americi, predvođeni ženama od Santijaga do Meksiko Sitija, istakli zapanjujući broj femicida i potrebu za efikasnijim zakonima koji će iskoreniti porodično nasilje.


Južnokorejci zahtevaju od Korejske streličarske federacije da oduzme zlatne medalje olimpijskoj rekorderki An San, tvrdeći da ona naliči na radikalnu feministkinju.


Gostujući u Beogradskoj hronici Ana Dornik istakla je udrženje Žena uz ženu koje je nastalo sa ambicijom da pomogne ženama koje se borbe sa karcinomom dojke.


Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Endrua Kuoma da da ostavku nakon nezavisne istrage koja je pokazala da je njujorški guverner seksualno uznemiravao žene.


Desnu ruku Džordža Soroša, Hauarda Rubina, tuži šest žena koje ga optužuju da ih je „tukao i napao tokom nastranih BDSM sesija u seksualnoj tamnici u stanu na Menhetnu”.


Stotine demonstranata okupilo se ispred krematorijuma Nangal zahtevajući smrtnu kaznu za optužene za silovanje, ubistvo i prisilnu kremaciju devetogodišnjakinje u indijskoj prestonici Nju Delhi.


Dve bivše devojke Miloša Bikovića oglasile su se povodom neprijatnosti koje su iskusile u vezi sa srpskim glumcem.


Organizacije Žene u filmu, Rifrejm i Vreme je isteklo udružile su se i u izjavi optužile kompaniju Volt Dizni povodom njihovog sudskog spora sa američkom glumicom Skarlet Johanson.


Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Ninoslav Jovanović osuđen na doživotnu robiju za otmicu i silovanje bila dvanaestogodišnje devojčice.


Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv vlasnika škole glume Miroslava Aleksića kojom se tereti za devet silovanja i polnih uznemiravanja.


Ženama u Češkoj koje su sterilisane bez pristanka biće ponuđena finansijska odšteta, pošto je češki predsednik Miloš Zeman ove nedelje potpisao zakon u vezi s sterilizacijom devojaka i žena.


Umitkan Ujgun, optužen za ubistvo Alejne Čakır, priveden je u okviru istrage o smrti Esre Hankulu, prenose turski mediji.



bottom of page