top of page

Feministički dnevnik za period od 20. do 26. septembra 2021. godine

Uslovi u porodilištima u Avganistanu su se drastično pogoršali od dolaska talibana na vlast. Nestanci struje, nedostatak lekova i osnovne opreme postali su svakodnevica. Avganistan decenijama ima najgore statistike što se tiče smrtnosti porodilja i novorođenčadi.


Pronađeno je telo koje odgovara opisu Gebi Petito (22), devojci koja je nestala tokom kampovanja sa svojim dečkom u SAD, krajem avgusta. Njen dečko se po povratku obratio advokatu. Po federalnim zakonima, osoba koja angažuje advokata nije u obavezi da sarađuje sa policijom, tako da nije pomagao u nalaženju njenog tela. U njegovo ime, izdato je samo kratko saopštenje povodom devojčinog nestanka.


U brazilskoj državi Rio de Žaneiro Marija Hoze (35), žena u desetoj nedelji trudnoće, pokušala je da skoči sa drugog sprata zgrade u gradiću Duke de Kahias kako bi se spasila od Vitora Batiste (32), muža nasilnika.


Svaka 5. penzionerka u Velikoj Britaniji živi u siromaštvu, što je veća stopa siromaštva nego među muškarcima. Pogotovo su pod rizikom od siromaštva ne-bele žene.


Uzrast seksualnog pristanka za devojčice trebalo bi da bude vreme kada dobiju prvu menstruaciju, kaže Januš Korvin-Mike, političar i jedan od vođa ekstremno desničarske konfederacije u Poljskoj. „Postoje devojčice koje imaju 12, 13 godina i koje su potpuno zrele.”


Luiz Pibus, bivša žena ubice Sema Pibusa koji je zadavio Sofiju Mos (33) i dobio minimalnu zatvorsku kaznu pozivajući se na odbranu argumentom „grubog seksa koji je pošao naopako”, obratila se javnosti. U potresnoj ispovesti o tome kako je njen (sada bivši) muž nepravedno dobio premalu kaznu, pozvala je da se na sudu ubuduće odbija argument „grubog seksa”.


Alternativni centar za devojke u Kruševcu otvorio je konkurs za stipendiranje talentovanih devojčica uzrasta 8–14 godina. U pitanju je jednokratna stipendija u iznosu od 25 hiljada dinara, namenjena nezi i razvoju talenata mladih devojčica u poljima sporta, nauke, umetnosti. Formular je dostupan putem linka.


Astra Zeneka otkrila je da je razvila tretman za rak dojke koji smanjuje rizik od progresije bolesti.


Sabina Nes (28), nastavnica, nađena je ubijena u parku u Londonu. Četrdesetogodišnji muškarac je priveden zbog ispitivanja u policiji, ali je pušten iz pritvora. U Velikoj Britaniji, u proseku svaka tri dana biva ubijena jedna žena. Početkom ove godine, Engleska se digla na noge zbog ubistva Sare Everard (33), koju je silovao i ubio policajac. Od početka godine, 77 žena je ubijeno od strane muškaraca ili sa muškarcem kao glavnim osumnjičenim.


Američki muzički producent R. Keli izjavio je pred sudom da neće svedočiti na suđenju o trgovini ljudima, čime će izbeći rizik od potencijalno brutalnog unakrsnog ispitivanja.


Na videlo su izašli detalji smrti bebe A koja je umrla tokom porođaja u zatvoru u Engleskoj pre dve godine. Izveštaj otkriva sistemske propuste u nezi i zaštiti trudnica i majki u zatvorima. Majka bebe A (18) zvala je u pomoć, ali niko nije došao. Sama se porodila i morala da pregrize pupčanu vrpcu.


Gostujući u ITV programu Dobro jutro, Britanijo (Good Morning Britain), gradonačelnik Londona Sadik Kan nasilje nad ženama i devojkama opisao je kao epidemiju i zatražio da se mizoginija proglasi zločinom iz mržnje.


Na društvenim mrežama kruže mnogobrojni snimci seksualnog uznemiravanja žena koje su prisustvovale proslavi Dana državnosti Saudijske Arabije. Muškarci su, pojedinačno ili u grupama, neovlašćeno snimali i fizički nasrtali na okupljene žene, među kojima je bilo i devojčica, pokušavajući da nekima skinu velove i/ili odeću.


Kako Femplatz prenosi, na ulici u Boru počinjen je 17. femicid ove godine u Srbiji. Ovog puta ubica je bivši partner žene.

Comentarios


bottom of page