top of page

Feministički dnevnik za period od 21. do 27. juna 2021. godine

Više javno tužilaštvo u Valjevu potvrdilo je da nastavnik osumnjičen za zlostavljanje maloletnica u Istraživačkoj stanici Petnica ipak nije priveden. Sredinom nedelje javnost je saznala za slučajeve zlostavljanja u Petnici uz pomoć novinarke nedeljnika „Vreme” Jovane Gligorijević i pet hrabrih devojaka i žena.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost, Ambasada Švedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) uručili su početkom ove nedelje ugovore za finansiranje projekata predstavnicima osam organizacija civilnog društva (OCD) koje pružaju uslugu podrške putem SOS telefona, namenjenu borbi protiv nasilja nad ženama.


Valeri Bako, Francuskinja koja je ubila svog očuha, koji ju je silovao kada je imala 12 godina, a kasnije postao njen suprug, osuđena je za ubistvo s predumišljajem, ali je pošteđena duge zatvorske kazne. Danijel Polet je vršio nasilje nad Bako više od 20 godina za vreme kojih je ona rodila četvoro dece. Bako je izjavila na ročištu da ga je upucala nakon što je počeo da je prostituiše strancima, strahujući da će uskoro početi da zlostavlja njihovu maloletnu ćerku. Manje od mesec dana do Olimpijskih igara, Kim Gošer će možda biti prinuđena da bira između porodice i karijere. Gošer, kanadska košarkašica, porodila se 19. marta i još uvek doji. Međutim, svim članovima porodice olimpijskih sportista zabranjeno je prisustvo na Olimpijskim igrama zbog pandemije. „Trenutno sam prinuđena da odlučim između toga da li ću biti majka koja doji ili olimpijska sportistkinja”, izjavila je Gošer na svom Instagram profilu. „Tokio je rekao da ne postoje izuzeci.” K. A. (24), koji je, sudeći po snimku zabeleženom 11. juna, na Voždovcu šutnuo devojku, uhapšen je zbog nasilničkog ponašanja. K. A. je uhapšen u saradnji sa Interventom jedinicom i zadržan po nalogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. Interventna jedinica je takođe uhapsila N. V. (34) koji je osumnjičen da je u Beogradu na Adi Ciganliji fizički napao ženu. N. V. je snimljen kako juri i fizički preti ženi koju je kasnije udario nogom u glavu. Britni Spirs, američka pop pevačica, podelila je svoje svedočenje pred Višim sudom u Los Anđelesu u kome zahteva da sudija okonča njeno zarobljeništvo pod roditeljskim starateljstvom. Spirs je uporedila svoje zarobljeništvo sa trgovinom ljudima i detaljno opisala dnevni raspored i nedostatak privatnosti u svim aspektima svog života. Nedavno objavljen izveštaj upozorava da se skoro milion afričkih devojčica nikada neće vratiti u školu nakon što zatrudne usled zatvaranja škola zbog COVID-19 pandemije. Kolumbijanke koje učestvuju u antivladinim demonstracijama izjavile su da su ih pripadnici policijskih redova seksualno zlostavljali i silovali. U Glazgovu je tokom prošle godine zabeleženo 10.000 slučajeva porodičnog nasilja. U preko 8 od 10 slučajeva žrtva je bila žena, a agresor muškarac.


Comments


bottom of page