top of page

Feministički dnevnik za period od 9. do 15. avgusta 2021. godine

Stotine demonstranata protestovalo je ispred švajcarskog suda nakon što je sudija smanjio zatvorsku kaznu silovatelju, zaključivši da je jedanaestominutno mučenje žrtve „relativno kratko”.


Mirjana Stefanović (1939-2021), poznata srpska književnica, preminula je u 82. godini, ostavivši za sobom brojna dela, mnoga od njih i nagrađivana: knjige proze „Odlomci izmišljenog dnevnika”, „Savetnik”, „Prošireni savetnik”, „O jabuci”, zbirke pesama „Proleće na Terazijama”, „Indigo”, „Radni dan”, „Pomračenje”, „Iskisli čovek”, „Voleti”, kao i mnoge knjige za decu.


Zbog povlačenja američkih vojnih snaga i saveznika, talibani su započeli invaziju na Avganistan. Mnoge žene su se našle u brisanom prostoru između vlade koja ne može da ih zaštiti i talibanskih ekstremista.


Zbog sumnje da su putem društvene mreže Fejsbuk stupili u kontakt sa maloletnom devojkom i zahtevali od nje da se fotografiše i snima naga, kao i da su sa njom ugovarali sastanak s namerom da imaju seksualne odnose, policija je uhapsila 10 osoba, među kojima su i 2 muškarca iz Niške Banje i Vranja.


Trojica muškaraca iz Avganistana optuženi su da su u julu 2021. ubili sestru, majku dvoje dece, jer nisu odobravali njen „zapadnjački način života”. Žena je ubijena u Berlinu. Njeno telo je sakriveno uz pomoć trećeg brata u Bavarskoj. Ovo ubistvo je ponovo pokrenulo političku raspravu oko problema neintegracije dela muslimanske imigracije u zapadnoevropskim zemljama. Deo javnosti poziva da se ovakvi zločini ne nazivaju „ubistvo iz časti” jer to implicira da postoji neko opravdanje za zločin, već da se nazivaju femicidom, jer je ovo zločin počinjen iz mržnje prema ženama i potrebom za apsolutnom kontrolom nad ženama.


Indonežanska vlada saopštila je da je prestala da primenjuje „test nevinosti” nad kandidatkinjama za vojnu akademiju. Zvanično opravdanje za ovu praksu je bilo da se time proverava „karakter i ozbiljnost” kandidatkinje. Godinama su se aktivističke grupe borile za ukidanje ovog ponižavajućeg testa.


Povodom zvanične zabrane dečjeg braka u državi Njujork u julu 2021, Ajan Hirsi Ali piše o dečjem braku i ugovorenom braku kao o obliku ropstva koje Zapad ignoriše. Država Njujork je tek 6. država SAD-a koja je zvanično zabranila dečji brak.


Na splitskom Županijskom sudu 34-godišnji M. M. osuđen je na godinu dana zatvora za kazneno delo silovanja, ali mu je kazna zamenjena društveno korisnim radom.


Otac Britni Spirs predao je svoje zakonsko starateljstvo nad kćerkom. Podsetimo, sud je prethodno odbio molbu Britni Spirs i njenog advokata da joj se ukine starateljstvo. Spirs je govorila o brojnim kršenjima njenih osnovnih ljudskih prava i dodala da se nalazi u „nasilnoj situaciji”.


Osnovni sud u Đakovici podržao je srpsku povratnicu na Kosovo, Dragicu Gašić, i njeno pravo da boravi u svom stanu. Britanska ambasada pozdravlja ovu odluku, donesenu 12. avgusta 2021.


Dok građanski rat besni u Etiopiji između tigrejskih separatista i centralističkih etiopskih jedinica, sve više izveštaja stiže o masovnim silovanjima Tigrejki od strane vladinih etiopskih snaga, javlja Amnesti Internešenel. Konflikt je eskalirao 2019. pošto je Tigrejski nacionalni oslobodilački front, jedna od vladajućih etiopskih partija, odbio da se priključi premijeru Etiopije, Abiju Ahmedu i njegovoj Partiji prosperiteta. Do sada su sve frakcije uključene u sukob počinile ratne zločine.


Džejk Dejvison (22), iz Plimuta u Velikoj Britaniji, ubio je svoju majku, a zatim još četvoro ljudi, među kojima i trogodišnju devojčicu i njenog oca. Iako se ovaj zločin ne tretira kao teroristički napad, antiterorističke jedinice su uključene u istragu. Ovo je najveći zločin ovog tipa u VB od 2010. godine. Dejvison je bio opsednut ekstremnom desnicom i oružjem, i ostavio je više video snimaka gde sažaljeva sebe i svoju nesposobnost da ostvari erotsku vezu sa ženom.


Muškarac je čekićem ozledio tri žene, a jednoj naneo teške povrede glave, tokom napada koji se dogodio u beogradskom naselju Žarkovo, na liniji 37. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su kineskog državljanina W. X. (41), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivičnio delo nasilničko ponašanje, saopštio je MUP.


Comments


bottom of page