top of page

Feministički nedeljnik za period od 11. do 17. oktobra 2021. godine






Filipinska novinarka Maria Resa dobitnica je Nobelove nagrade za mir za izveštavanje o državnoj korupciji. Predsednik Tunisa je po prvi put izabrao ženu za mesto premijera, nakon što je prethodni otpušten, a parlament suspendovan.


U Srbiji se povećava broj trudnica i porodilja koje gube bitku sa koronom. S.I. (33) preminula je od korone posle porođaja. Primljena je kao kovid pozitivna porodilja u KBC Dragiša Mišović. Nadležni apeluju na trudnice da se vakcinišu, s obzirom da su rizična grupa.


Kenijska atletičarka Anjes Tirop (25) pronađena je mrtva u svom domu nakon što je njen otac prijavio nestanak. Prošlog meseca, Tirop je oborila svetski rekord u ženskoj uličnoj trci na 10.000 metara. Tiropin muž je trenutno glavni osumnjičeni za njeno ubistvo.


Kako FemPlatz prenosi, u prethodnoj nedelji se dogodio 18. femicid ove godine u Srbiji. Ovog puta je ubica unuk (18) koji je sekirom usmrtio svoju babu (67).


Američka savezna država Kalifornija ukinula je olakšice za silovanje u braku, čime je ono izjednačeno sa bilo kojim drugim slučajem silovanja. Oko 14% žena u Sjedinjenim Američkim Državama preživi silovanje u braku. Ovaj zastareli zakon po kom su silovatelji muževi dobijali blaže ili nikakve kazne je ostatak običajnog prava iz 18. veka, kad su žene u zakonu bile tretirane kao muževljev posed.


Engleska policija savetovala je feministkinju i profesorku filozofije Ketlin Stok sa Univerziteta u Saseksu da se kloni kampusa i instalira sistem video nadzora kod kuće nakon što je od studenata primila pretnje jer je izjavila da ljudi ne mogu promeniti pol.


Talibanski ministar spoljnih poslova odbio je da odgovori šta će se desiti sa pravom devojčica i žena na školovanje. Ministar je nazvao pravo na školovanje „kulturnim razlikama” i rekao da je to pravo protivno onom što Avganistanci žele.


Među 100 fudbalera Avganistana koji su evakuisani iz zemlje, prisutne su i sportistkinje, a vlada Velike Britanije je obećala azil avganistanskim fudbalerkama.


Miroslav Aleksić, nastavnik glume koga je više žena optužilo za silovanje i zlostavljanje, podneo je više privatnih tužbi protiv novinara i kolega koji su se usudili da javno govore o ovom slučaju. Prema Milošu Uroševiću, aktivisti, ovo je oblik strategije namernog skretanja pažnje kao i zastrašivanja drugih potencijalnih svedoka.


Kako Radnički glas prenosi, članice feminističkog kolektiva sa Kosova Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist osuđene su novčanim kaznama pred sudom u Mitrovici zbog grafita sa feminističkim porukama.


Britanski državni službenici odustali su od istrage protiv princa Endrua koji se suočava sa optužbama za seksualno zlostavljanje i povezanošću sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom.


Autonomni ženski centar saopštava da oko pola miliona građanki i građana Srbije ne može da zadovolji ni osnovne životne potrebe, dok je udeo osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti među najvišim u Evropi. Većinu ugroženih čine žene.


Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike Gligorijević, pozvala je građane na protest i zahtevala pravdu za svoju sestru, koja je poginula pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.


Holandski premijer je najavio promenu zakona tako da holandski prestolonaslednici mogu da stupe u istopolni brak.


Škotske institucije pristale su da uklone reč „majka” iz zakona o porodiljskom bolovanju po savetu Stounvola, LGBTQ+ organizacije koja sebe opisuje kao glavno telo za inkluziju i diverzitet. Ovo i mnoga druga otkrića istraživačkog novinara Stivena Nolana obelodanila su da je lobiranje ove LGBTQ+ organizacije često bilo protivno zakonu i da je negativno uticalo na prava žena i dece u Velikoj Britaniji.


Troje dece, među kojima i 15-godišnja devojčica, na respiratorima su u beogradskom Institutu za majku i dete. Nadležni apeluju da se što više građana vakciniše. Deca od 12 do 18 godina smeju da prime vakcinu koja se pogotovo savetuje deci koja su u rizičnoj grupi zbog pridruženih oboljenja.


Oko 13.000 slučajeva porodičnog nasilja je zastarelo zbog sporosti policije u Engleskoj i Velsu. Manje od 2% slučajeva silovanja dospe do suda. Ovi podaci dolaze posle razotkrivanja ogromnih propusta u radu policije u slučaju otmice, silovanja i ubistva Sare Everard (33) od strane policajca.


U nemačkoj pokrajini Baden-Virtenberg, ženu je odbranio njen pas od egzibicioniste koji ju je presreo tokom šetnje masturbirajući pred njom. Pas je ujeo muškarca za ruku, što će, pretpostavlja se, olakšati njegovu identifikaciju.





Comments


bottom of page