top of page

Feministički nedeljnik za period od 15. do 21. novembra 2021. godine


Učesnice konferencije za klimatske promene pri UN 2021. nezadovoljne su njenim ishodom. Smatraju da nije dovoljno učinjeno da bi se dalje klimatske promene usporile i upozoravaju da će ove promene najviše pogoditi žene iz marginalizovanih i manjinskih grupa.

Sutkinja u Los Anđelesu okončala je trinaestogodišnje starateljstvo američke pop zvezde Britni Spirs, koje je 2008. uspostavio Spirsin otac tako što je preuzeo kontrolu nad njenim finansijama, karijerom, medicinskim odlukama i ličnim životom. Žena iz Argentine druga je osoba kod koje je došlo do spontanog izlečenja od HIV infekcije.

Otkazi u Valiju u Valjevu i Loznici, prema tvrdnjama sindikata, nisu po zakonu. Radnice su organizovale protest protiv nehumanog tretmana i nenajavljenih otkaza. U nizu napada na lezbejska prava, britanska LGBTQ+ organizacija Stounvol optužila je lezbejke za „seksualni rasizam” zbog izlaženja u javnost sa optužbom da su podvrgnute pristisku na seksualne odnose sa muškarcima koji tvrde da su žene. Fudbalerke u španskoj ligi priredile su demonstracije u trajanju od 30 sekundi na početku svake utakmice u znak protesta zbog kašnjenja odluke da postanu profesionalna fudbalska liga.

Američka vlada pokušava da odbrani zakonsko pravo žena da dođu do hemijski indukovanih abortusa preko apoteka.

Nemačka autorka Antonija Kilijan govorila je o svom dokumentarnom filmu koji se bavi ustankom kurdskih žena u dolini reke Rožava.

Međunarodni olimpijski komitet odlučio je da snižavanje testosterona nije neophodno za takmičenje u ženskoj kategoriji. Ova odluka nije obavezujuća i pojedinačni sportovi će moći da odrede svoja pravila. Kritičari tvrde da je ova odluka MOK-a početak kraja ženskog sporta.

Slika zapuštenog kupatila iz porodilišta u Višegradskoj opet je pokrenula raspravu o lošem stanju porodilišta i lošem odnosu društva i države prema porodiljama. Žene u pakistanskoj pokrajini Beludžistan predvode pokret protiv kršenja ljudskih prava i ubistava koja su počinili vladini bezbednosni agenti.

Preminula je Izabel Markus (1938 – 2021) pravnica i feministkinja zaslužna za uvođenje predmeta Ženska prava na mnogim američkim i evropskim univerzitetima.

Bivši NFL sportista uhapšen je pošto su kućne kamere zabeležile njegov brutalni napad na bivšu partnerku, dok je njihova petomesečna beba bila u istoj sobi. Prema izveštaju koji istražuje trendove u prostituciji u Irskoj, preko 90 odsto prostituisanih žena koje traže zdravstvenu negu za žene su migrantkinje.


Krajem novembra se obeležavaju godišnjice mirovnih sporazuma u Nepalu i Kolumbiji. Oba sukoba bili su narodne pobune protiv opresivnih režima, sa velikim učešćem žena (oko 40%). Veteranke ovih sukoba i dalje se bore za normalan život u svojim zemljama.

Nastavlja se hajka protiv Danijele Štajnfeld koju vodi Branislav Lečić pomoću tabloida.

Alisa Stojanović i ekipa predstave „64” povukla se sa nastupa na festivalu u Brčkom pošto se saznalo da je Branislav Lečić član žirija. Takođe se povukla i ekipa pozorišne predstave „Šindlerov lift” iz istog razloga.

Sedam Australijanki tuži Katar nakon što su prošle godine pod prisilom bile podvrgnute invazivnim medicinskim pregledima kada su vlasti pronašle napuštenu bebu na međunarodnom aerodromu u Dohi. Silovatelju iz Velike Britanije odbijeno je pravo na žalbu na presudu pošto je sud utvrdio da je godinama vodio dnevnik silovanja svoje žene, sa namerom da ga iskoristi jednog dana na mogućem suđenju. Filipinska aktivistkinja za ženska prava Marija Salome Krizostomo-Uhano uhapšena je ​​pod optužbom za „pobunu protiv vlade”. Krizostomo-Uhano, 64, vodi kampanju protiv nasilja u porodici i trgovine decom na Filipinima koje je Dečiji fond Ujedinjenih nacija identifikovao kao „globalni epicentar trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja”.

Austrijska policija uhapsila je Srbina (59) zbog toga što je ubio nožem suprugu Albanku (50).

Amerikanac (20) nije dobio zatvorsku kaznu iako je priznao da je silovao 4 maloletnice.

Srpska karatistkinja Jovana Preković odbranila je titulu svetske šampionke u Dubaiju. U članku o rodu, polu i moći, profesorka filozofije na Melburnskom univerzitetu, feministkinja i lezbejka Holi Loford-Smit osudila je lezbofobiju dejting aplikacije „Hindž”. U otvorenom pismu objavljenom u francuskom dnevnom listu „Le Mond”, skoro 300 istaknutih Francuskinja poziva levičarske političke stranke da smene svoje zvaničnike koji su optuženi za seksualno zlostavljanje.

Feministički kolektiv #NousToutes organizovao je protest protiv seksizma i seksualnog nasilja u preko pedeset francuskih gradova.



bottom of page