top of page

Feministički nedeljnik za period od 18. do 24. aprila 2022. godine





Novosadski doktor sudske medicine u penziji Š. T, prethodno osuđen na 7 godina zbog nedozvoljenih polnih radnji nad dvanaestogodišnjom devojčicom, saslušan je u ponovljenom sudskom procesu.


Procenat žena u novom sazivu skupštine Srbije je manji nego u prethodnom i iznosi 37.4%.


Film „Naš otac”, koji dokumentuje jedan od najgorih slučajeva zloupotrebe u reproduktivnoj industriji, gde je doktor na klinici za vantelesnu oplodnju u Sjedinjenim Američkim Državama tajno koristio svoju spermu za inseminaciju više desetina žena, premijerno će biti prikazan na Netfliksu 11. maja.


Policajac iz Mersisajda u Engleskoj delimično je suspendovan već godinu dana, pošto je otkriveno da je vodio grupu na društvenoj mreži Vocap sa krišom snimljenim fotografijama prepona i zadnjica 12 policajki.


Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid naložio je hitnu istragu prakse pedijatrijske tranzicije, koju je uporedio sa zataškavanjem koje je vladalo tokom roterhamskog skandala, kada lokalni političari i policija nisu reagovali na dojave o rasprostranjenom silovanju maloletnica bojeći se da će biti optuženi za rasizam.


Istraga Sandej tajmsa pokazala je da se natrijum valproat, lek za epilepsiju koji je izazvao fizičke deformitete i neurološke probleme kod skoro 20 hiljada beba, i dalje prepisuje ženama bez informativnih letaka i nalepnica sa upozorenjem.


Irska senatorka Meri Siri-Kerni, koja je i sama koristila surogat majku kako bi dobila biološko potomstvo, izjavila je da je „skoro rasistički” tvrditi da siromašne žene ne mogu slobodno da odaberu da budu surogat majke za bogate parove sa Zapada.


Peruanska vlada saopštila je da predlaže hemijsku kastraciju za silovatelje maloletnika, adolescenata i žena, nakon slučaja otmice i silovanja trogodišnje devojčice koji je šokirao zemlju.


Otkazano je najavljeno predavanje dr Devin Bakli o engleskom romantizmu na Harvardu zbog toga što je članica odbora američke radikalno-feminističke organizacije Ženski oslobodilački front (WoLF).


Oružane snage Indonezije okončale su „test nevinosti” u okviru lekarskog pregleda regrutkinja.


Najuspešnija australijska olimpijska plivačica Ema Mekeon izjavila je da takmičenje transrodnih osoba muškog pola sa ženama nije pravično, ali da sportske organizacije moraju da osiguraju i inkluziju i fer plej.


Liberalna političarka Ketrin Deves iz Australije otvoreno je nazvala surogatstvo kršenjem ljudskih prava žena i dece i reproduktivnom prostitucijom, dodavši da „deca nisu sredstvo za nečiji sebični projekat”.


Meksiko, koji je inače godinama u vrhu po broju femicida i stopi nasilja nad ženama, beleži povećan broj nestalih žena: za samo 4 meseca, prijavljeno je 748 nestalih žena.


bottom of page