top of page

Feministički nedeljnik za period od 18. do 24. oktobra 2021. godine

Nedostatak jasnih uputstava za trudnice i nedostatak organizacije u srpskom zdravstvu utiču na nizak stepen vakcinacije protiv virusa kovid19 među trudnicama, koje čine rizičnu grupu. Kako RTS javlja, u poslednje dve nedelje umrlo je devet trudnica i porodilja, od kojih nijedna nije bila vakcinisana, od posledica infekcije korona virusom.


Srpski fudbalski trener osuđen je zbog slučaja seksualnog zlostavljanja u Južnoafričkoj republici. Tokom jedne fudbalske utakmice uputio je neprimerene komentare kelnerici koju je zatim uhvatio za zadnjicu.


Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu odbacilo je krivične prijave protiv Zorana Mladenovića (SNS), zamenika predsednika Skupštine grada, osumnjičenog za polno uznemiravanje službenica u Gradskoj upravi, rekao je za list Danas punomoćnik oštećenih, advokat Radivoje Kastratović.


Španski premijer i član Španske socijalističke radničke partije Pedro Sančez obećao je da će ukinuti prostituciju u Španiji, gde izveštaji procenjuju da do 39 odsto muškaraca plaća za seks.


Apelacioni sud Ujedinjenog Kraljevstva preinačio je odluku kasacionog suda koja je implicirala „ljudsko pravo” na kupovinu seksa.


Prema navodima policije u Filadelfiji, muškarac je optužen za silovanje žene u vozu dok su ostali putnici posmatrali, držali telefone u rukama, i nisu intervenisali.


Vođe poljskog pokreta „Ženski štrajk” suočene su sa kaznom do osam godina zatvora zbog učešća u protestima za odbranu prava na abortus prošle godine.


Klinike koje su obavljale abortuse u Pensilvaniji tuže ovu američku saveznu državu zbog zabrane abortusa. Navele su da je reč o čistom primeru polne diskriminacije i kršenju akta o jednakim pravima žena i muškaraca.


Britanka poznata samo pod imenom „Dejzi” dobila je nagradu Eme Hemfriz za svoje zasluge u borbi protiv muškog nasilja. Dejzi, koja je začeta kao posledica silovanja, devet godina se borila da muškarac koji je silovao njenu majku bude uhapšen.


Kako bi proslavile petogodišnjicu Svetske povorke žena, žena iz kanadske pokrajine Kvebek održale su nekoliko protesta i na njima pozvale pokrajinske vlasti da bolje zaštite starosedelice.


Karen Ingala Smit, britanska feministkinja, održala je govor u znak sećanja na žene žrtve femicida na jednom od najvećih feminističkih skupova u Evropi pod nazivom Filia.


Porodica silovane devojčice koju je navodno napao učenik koji se lažno predstavlja kao žena podnela je tužbu protiv te škole u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Devojčicina porodica tvrdi da je napad na njihovu kćerku u ženskom toaletu škole zataškan zbog političkih implikacija napada.


Iranska novinarka i aktivistkinja Sefide Golijan uhapšena je nakon što je javno dokumentovala mučenje i seksualno zlostavljanje zatvorenika širom Irana.


Američka savezna država Teksas zaštitila je pravo devojčica da se takmiče u ženskoj kategoriji, kako bi se obezbedila pravičnost u sportu. Odluku su podržali i demokrate i republikanci. Takođe, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbio je da zaustavi zakon kojim će se pristup abortusu drastično ograničiti u ovoj državi.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije oglasilo se povodom slučaja učenice Marine Samardžić, kojoj nije omogućeno srednje muzičko školovanje po prilagođenom programu, koji je predviđen zakonom.


Osumnjičena za nadrilekarstvo O.L. tereti se za nanošenje teških i trajnih oštećenja kože tokom ilegalnih i nestručnih estetskih zahvata kod većeg broja klijenata, skoro isključivo žena.


Mahdžabin Hakimi, juniorsku odbojkašicu Avganistana i članicu progonjene etničke zajednice, ubili su talibani tako što su joj odsekli glavu. Kako indijski mediji prenose, porodici ubijene zaprećeno je da ne govori o njenoj egzekuciji.


Pet hiljada Špankinja izašlo je na ulice Madrida u znak protesta protiv prostitucije, surogat materinstva i zakona o samoodređenju pola. U znak solidarnosti sa našim sestrama iz Španije, Ženska solidarnost potpisom je podržala manifest inicijative „Ženska snaga je budućnost svih nas” (La fuerza de las mujeres el futuro de todas).


Udruženje novinara NUNS najavilo je prijavu nadležnim lokalnim i internacionalnim organizacijama protiv anonimnog profila sa kog su upućivane pretnje linčom i silovanjem nekolicini žena iz javnog života, novinarkama i književnim kritičarkama.


Britanska državna sekretarka Priti Patel naložila je policiji da beleži zločine prema polu počinioca. Time se obezbeđuje tačnost vođenja podataka o počiniocima zločina.





Bình luận


bottom of page