top of page

Feministički nedeljnik za period od 2. maja do 8. maja 2022.


Oko 158 izbeglih Ukrajinki izbeglih u Poljsku tražilo je prekid trudnoće u poslednje dve nedelje. Zbog restriktivnih zakona te zemlje, pristup abortusu im je praktično onemogućen. Deo njih čine žrtve ratnog silovanja.

Ruskinja Sofija Sapega, uhapšena je i osuđena na 6 godina zatvora zbog učešća u antivladinim protestima u Belorusiji.

Zagrepčanka se bori za pravo na prekid trudnoće u 24. nedelji zbog toga što plod ima agresivni i neizlečivi tumor mozga. Iako je abortus medicinski indikovan, uticaj katoličke crkve ograničava pristup abortusu i u ovim slučajevima.

Muškarac iz okoline Golupca ubio je sedamdesetdevetogodišnju ženu s kojom je živeo u istoj kući.

Humanitarna organizacija SOS ženski centar iz Novog Sada organizovaće tokom maja radionice i seminar samoodbrane za žene pod zajedničkim nazivom „Kako se zaštititi od nasilja”.

Niška policija traga za nestalom devojčicom i apeluje na građanstvo da sve informacije prijavi na broj telefona 192.

Osamnaestogodišnjem Nikšićaninu izrečena je vaspitna mera od tri godine u ustanovi zavodskog tipa zbog ubistva devojke 2019. godine. Uprkos surovosti zločina, sutkinja je umanjila kaznu zbog maloletnosti ubice.


Talibanski režim naredio je ženama da potpuno pokriju lica. Ako se ogluše o ovu naredbu, najbliži muški srodnik biće kažnjen zatvorom i gubitkom državnog posla.


U Sjedinjenim Američkim Državama, procureli nacrt novog zakona otkriva da Vrhovni sud planira da ospori „Rou protiv Vejda”, presudu iz 1973. koja od tada na saveznom nivou štiti pravo Amerikanki na abortus. Ubrzo po objavljivanju procurelog dokumenta, izbili su protesti protiv najavljene zabrane u nekoliko američkih gradova.

Muškarac iz američke savezne države Pensilvanija naručio je ubistvo svoje žene preko pornografskog sajta „Bez majke”.

Kejlija Pouzi, bivša takmičarka rijaliti šoua „Devojčice i tijare” oduzela je sebi život.

Bela kuća je saopštila da će Karin Žan Pjer postati prva afroamerička i lezbejska sekretarka za štampu Bele kuće, nakon što bude zamenila Džen Psaki.

U američkoj saveznoj državi Nju Džersi, otac i transrodna osoba muškog pola osuđen je na 25 godina zatvora zbog toga što je seksualno eksploatisao i podvodio svoju sedmogodišnju kćerku.

Poslednji subreddit isključivo za žene, koji je brojao 240000 članica, ugašen je i premešten na nezavisni sajt.


Muškarci zloupotrebljavaju inicijativu britanske vlade za privremeni smeštaj ukrajinskih izbeglica. Prijavljene su seksualna i radna eksploatacija i izbacivanje žena i dece na ulicu.

Britanska komisija za jednakost i ljudska prava (EHRC) potvrdila je da poslodavci imaju pravo da na neke pozicije postavljaju isključivo žene. To se posebno odnosi na ustanove kao što su sigurne kuće i centri za podršku žrtvama silovanja.

BiBiSijeva istraga otkrila je na desetine prekršaja u produženom boravku u školama. U jednom incidentu, nastavnici su primorali crnog dečaka da pere intimnu regiju svoje mlađe sestre sa posebnim potrebama.


Comments


bottom of page