top of page

Feministički nedeljnik za period od 20. do 26. decembra 2021. godine




Srpski reper Uroš Radivojević Numero optužen je za fizičko i seksualno zlostavljanje. Sestra jedne od njegovih bivših devojaka ispričala je njeno iskustvo na Tviteru, kao i kroz šta je prošla u policijskoj stanici Milan Rakić, nakon čega se javilo još nekoliko žena sa sličnim iskustvom sa reperom. 26. decembra je na Tviteru počeo da se pojavljuje hešteg #nisamprijavila, pomoću kog žene dele svoja iskustva sa nasiljem i zašto ga nisu prijavile.


Viši sud u Keniji je presudio da je kućni rad rad u slučaju Mari Vambui. Time domaćice imaju pravo na pola bračne imovine u slučaju razvoda.


Tužioci na suđenju Gilejn Maksvel izneli su završne reči, opisujući je kao „opasnu” predatorku koja je regrutovala i podvodila tinejdžerke Džefriju Epstajnu, američkom finansijeru.


Novorođena devojčica ostavljena u polju u severnoj Indiji preživela je jer su je pronašli i grejali keruša lutalica i njena štenad. Infanticid ženske dece je rasprostranjen u Indiji, pogotovo u siromašnim kastama.


Sintija Milen, sportska sutkinja sa 30 godina iskustva, dala je ostavku na svoje mesto pod obrazloženjem da učestvovanje osoba muškog pola u ženskom plivanju uništava ovaj sport. ,,Ljudi pitaju: 'zašto sportistkinje jednostavno ne odu'... Ovo su devojke od 19, 20 godina. Na nama (starijima) je da obezbedimo ferplej i kažemo: 'sačekajte malo',” navela je Milen.


Broj žena u privremenom smeštaju porastao je za 88 odsto tokom poslednje decenije, prema istraživanju koje sugeriše da su samohrane majke disproporcionalno pogođene beskućništvom.


Dve žene optužile su američkog glumca Krisa Nota, najpoznatijeg po ulozi ‚‚Zverke” u seriji Seks i grad, da ih je seksualno napao 2004. i 2015. godine. Žene su do detalja opisale navodne napade za Holivud riporter, a govorile su pod pseudonimima Zoi i Lili. Časopis navodi da se žene ne poznaju.


Ministarka pravde, unutrašnjih poslova i javne uprave Gabrijela Bravo potvrdila je ovog utorka da je Zajednica Valensije „preuzela obavezu da predvodi proces abolicije prostitucije u Španiji” i da će za to „uskoro predstaviti predloge sa Foruma za Aboliciju prostitucije da bi se usvojile promene u državnom, regionalnom i lokalnom zakonodavstvu koje sankcioniše konzumaciju plaćenog seksa i garantuje sveobuhvatnu brigu za prostituisane žene.”


Skoro 250 osoba muškog pola čeka na premeštaj u ženske zatvore u Kaliforniji. Prema novom zakonu, samoidentifikacija, a ne pol, dovoljan je razlog za premeštaj iz muškog u ženski zatvor. Nisu zabeleženi slučajevi zahteva za premeštaj iz ženskog u muški zatvor.


Vlada predsednika Najiba Bukelea u Salvadoru oslobodila je tri žene koje su osuđene na 30 godina zatvora prema striktnim nacionalnim zakonima protiv abortusa, nakon što su pretrpele hitne akušerske intervencije, kako navode grupe za prava na abortus.


bottom of page