top of page

Feministički nedeljnik za period od 21. do 27. februara 2022. godine


Uhapšen je 67-godišnji Prakaš Svain, koji je, lažno se predstavljajući, oženio preko 27 žena. Policija kaže da je targetirao neudate, udovice ili razvedene žene i to najčešće profesorke, advokatice i doktorke.


Nova studija sprovedena u Australiji pokazala je da je čak trećina ubica u porodičnom nasilju visokofunkcionalna i bez prethodnih krivičnih presuda. Njihove partnerke takođe pripadaju sličnom socioekonomskom miljeu i nisu sebe opisivale kao žrtve niti svoje partnere kao nasilne. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, mesecima nakon što je najavila „radikalni program promene” koji se tiče nasilja nad ženama, odbacila je pokušaje koji su za cilj imali da mizoginiju proglaše zločinom iz mržnje.


Nakon sudskog postupka da se abortus ukloni iz krivičnog zakona koji su pokrenule kolumbijske grupe za pravo na abortus, sudije Ustavnog suda ove države izglasale su dekriminalizaciju abortusa do 24. nedelje trudnoće. Dojče vele pisao je o novim inicijativama protiv prava na abortus u Srbiji. Intervjuisani su Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska pitanja i društveni dijalog, Tatjana Nikolić, članica Saveta i izvršna koordinatorka Centra za devojke, i Milan Stefanović, načelnik odeljenja perinatologije na ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu. Zaključak je: pravo na abortus je ljudsko pravo, potrebno je raditi na edukaciji i prevenciji. Američki fudbalski savez i Ženska reprezentacija Sjedinjenih Država (USWNT) postigli su sporazum o okončanju spora oko jednakih plata za žene kojim je omogućeno da članovi ženske i muške reprezentacije dobiju jednake plate na svim prijateljskim utakmicama i turnirima, uključujući i Svetsko prvenstvo.


Premijer Australije Skot Morison podržao je predlog senatorke Kler Čendler pod nazivom ,,Spasimo ženske sportove”. Prema ovom predlogu, u ženskim sportskim kategorijama mogu se takmičiti samo osobe ženskog pola, ne i transrodne osobe muškog pola.


Elena Kovalskaja, direktorka državnog pozorišta u Moskvi, dala je ostavku na to mesto u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu. Kamera je zabeležila trenutak kada se nenaoružana Ukrajinka suočava sa ruskim vojnikom, pitajući ga zašto je napao njenu zemlju. U okviru međunarodne mirovne kampanje, „Žene u crnom” organizovale su protest „Stop ratu u Ukrajini!” u crnini i ćutanju u Knez Mihailovoj ulici, ispred Ruskog cara. Ambasador Oliver Antić, koji je preminuo posle pada sa litice u Portugaliji, bio je prijavljen policiji za silovanje devetogodišnje kćerke nekoliko dana pre incidenta. Pošto je krivična prijava protiv Antića zbog nedozvoljenih polnih radnji osvanula na društvenim mrežama, tužilaštvo je potvrdilo da je ona autentična. Iako su dečiji brakovi i takozvana „otmica nevesti” u Kirgistanu (poznatija pod nazivom „pokupi i beži”) kriminalizovane, inicijativa podržana programom Ujedinjenih nacija vodi ka promenama u rasprostanjenosti ovih praksi.

Žena iz Nju Delhija u Indiji prijavila je da ju je silovao službenik Nacionalne istražne agencije (NIA), vladine organizacije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Meksikanka i fudbalska sutkinja u okviru Svetskog prvenstva 2022, Paola Šieketat napustila je Katar kako bi izbegla zatvorsku kaznu za „vanbračni seks” nakon što je u junu prošle godine prijavila silovanje. Usled pritiska javnosti oko slučaja u kom je žena žrtva trgovine ljudima pronađena vezana lancem oko vrata, Kina je sprovela istragu i kaznila desetak lokalnih zvaničnika u provinciji Đijangsu. Kineske vlasti su najavile da će otpočeti žestoku borbu protiv trgovine ženama i decom, obavezujući se da će istražiti slučajeve koji narušavaju prava žena, dece i osoba sa invaliditetom.


Kako pokazuju izveštaji Nacionalne agencije za borbu protiv zločina (National Crime Agency) Ujedinjenog Kraljevstva, broj tinejdžerki koje su prijavile seksualno nasilje u sklopu onlajn dejtinga je od 2016. godine skoro udvostručen.


Centar za kontrolu bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država izvestio je o naglom porastu broja tinejdžerki sa dijagnozom poremećaja u ishrani tokom pandemije Kovid-19.


Univerzitet u Mančesteru u Ujedinjenom Kraljevstvu daje pune stipendije ženama iz Indije koje studiraju u području nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Prema podacima UN organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), manje od 30 procenata naučnih istraživača sveta čine žene, a samo 30 posto studentkinja se odluči za visoko obrazovanje u STEM oblastima. Jugoslovenska kinoteka obeležava stogodišnjicu rođenja Sofije Soje Jovanović, prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, multimedijalnom izložbom „Soja Jovanović – snovi u boji” autorke Irine Kondić, koja je svečano otvorena 24. februara. Paris Hilton je u svom dokumentarcu „Ovo je Paris” progovorila o zlostavljanju koje je trpela kao tinejdžerka.


Comments


bottom of page