top of page

Feministički nedeljnik za period od 20. do 26. juna 2022.



Do kraja meseca traje kampanja „Ja biram podršku” u okviru koje će brendovi kompanije Procter&Gamble, u saradnji sa trgovinskim lancem Delez, podržati Autonomni ženski centar u realizovanju projekta edukacije mladih o različitim vidovima nasilja nad ženama. Ukoliko i vi želite da podržite žrtve nasilja da istupe, ali i pomognete u podizanju svesti o ovoj važnoj temi, možete to učiniti kupovinom bilo kog P&G proizvoda tokom juna u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije. U istraživanju o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru, pod nazivom „Ispred ekrana”,

koje je Udruženje građana „Atina” sprovelo u prvoj polovini ove godine, navodi se da je nasilje u digitalnom prostoru preživelo je 53,2 odsto devojaka, a 78 odsto ispitanica smatra da nisu jednako bezbedne kao mladići.


U Beogradu je uhapšeno pet članova organizovane kriminalne grupe zbog krivičnog dela posredovanja u prostituciji. Sumnja se da su oni od januara do juna ove godine iznajmljivali stanove u kojim su boravile devojke koje su vrbovali u lanac prostitucije.


Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je odluku „Rou protiv Vejda”, eliminišući ustavno pravo na abortus posle skoro 50 godina. Protesti se održavaju širom SAD-a.


U Arkanzasu, SAD, muškarac osumnjičen za napad na trudnicu usled kog je njeno dvoje nerođene dece umrlo, nađen je mrtav.


Oteta žena u Jonkersu, Njujork, uspela je da se spasi tako što je ostavila poruku u odeljku za napomene pri porudžbini, koju su radnici u kafiću pročitali i pozvali policiju.


Američka novinarka Andrea Prudente, koja je pretrpela komplikacije u trudnoći tokom letovanja na Malti, primorana je da traži abortus u Španiji jer je na Malti abortus potpuno zabranjen.


Dva čelnika Pornhabove matične kompanije, Majndgik (MindGeek), podneli su ostavke usled navoda da kompanija nije uspela da ukloni pornografske video snimke koji prikazuju maloletne osobe. Međunarodna plivačka federacija (FINA) izglasala je zabranu učešća u ženskom plivanju na elitnom nivou transrodnim plivačima muškog pola koji su prošli kroz bilo koju fazu muškog puberteta od II stadijuma Tanerove skale nadalje. Nakon što su plivanje i ragbi usvojili nove regulative, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i Međunarodna atletska federacija (IAAF) potvrdile su da su u procesu preispitivanja klasifikacije transrodnih igrača muškog pola u ženskom fudbalu i atletici.


Transrodni sportista muškog pola Riči Batres pobedio je u ženskoj konkurenciji Bordr opena, američkog takmičenja u skejtbordingu održanog u Njujorku. Batres je u aprilu 2021. godine pokušao da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Tokiju, ali mu je prijava odbijena zbog previsokog nivoa testosterona u krvi.

Nedavno objavljeni izveštaj o slučaju devojčice Sofi iz Mančestera u Engleskoj pokazuje da policija nije reagovala na njene apele za pomoć i da je nekoliko sati potom silovana od strane više muškaraca.


Porodica ubijene Džejd Vord se bori za tzv. Džejdin zakon koji bi automatski oduzimao roditeljsko pravo ubicama u slučajevima partnerskog nasilja.


U Milanu je podignut prvi spomenik naučnici, astronomkinji Margeriti Hek, prvoj redovnoj profesorki astronomije u Italiji.

Norveška ministarka za porodicu Šersti Tope izjavila je da državljani Norveške koji kupuju usluge surogat majke u inostranstvu moraju biti na neki način sankcionisani. U Norveškoj, surogatstvo je zabranjeno. Sud u japanskom gradu Osaki presudio je da zabrana istopolnih brakova nije protivustavna, nakon što je prošle godine sud u Saporou zaključio da je zabrana istopolnih brakova diskriminacija.


Studentkinju Nairu Ašraf usmrtio je pred očevicima ispred fakulteta Al Mansura u Egiptu student koji je ranije prijavljivan policiji zbog uznemiravanja Ašraf i njene porodice.


Naoružani muškarac ubio je studentkinju Iman Rašid unutar univerziteta u Jordanu, navodno inspirisan sličnim ubistvom studentkinje u Egiptu.

Pobedom levičarske koalicije na predsedničkim izborima u Kolumbiji, feministička i eko-aktivistkinja Fransija Markez postaće prva crnkinja na mestu potpredsednice te zemlje.


Brazilska feministkinja Izabela Sepa suočena je sa mogućom kaznom zatvora do 25 godina jer je nazvala političara koji se izjašnjava kao žena muškarcem.


Brazilska sutkinja blokirala je prekid trudnoće jedanestogodišnjakinji koja je zatrudnela silovanjem, što je izazvalo gnev u široj javnosti koji je podstakao istragu sutkinje Ribeiro Zimer.

bottom of page