top of page

Feministički nedeljnik za period od 27. juna do 3. jula 2022.



Uticajni holandski aktivista za prava pedofila uhapšen je u Ekvadoru. Optužen je da je silovao na desetine dece.


Gilejn Maksvel je osuđena na 20 godina robije zbog trgovine devojčicama. Nijedan od njenih klijenata nije još osuđen niti su njihova imena objavljena.


Žena tuži organizaciju za pomoć žrtvama silovanja u Brajtonu u Engleskoj jer je bila primorana da o detaljima svoje traume govori pred jednim muškarcem, koji se samoidentifikuje kao žena.


Muškarac je uhapšen zbog silovanja i ubistva Zare Aline u Ilfordu u Engleskoj. Porodica ubijene pokrenula je kampanju za bezbednost žena.


Ubicu Najire Ašraf egipatske vlasti osudile su na smrt zbog ubistva sa predumišljajem. Ašraf je zaklana ispred zgrade svog univerziteta, pred očevicima.


Egipatsko tužilaštvo raspisalo je poternicu za sudijom Ajmanom Hadžedžom. Telo njegove supruge, televizijske voditeljke Šaime Džamal, pronađeno je zakopano na posedu u njegovom vlasništvu.


U Iranu, petnaestogodišnju devojčicu Arijanu Laskari obezglavio je njen otac u tzv. ubistvu iz časti.


Kanađanka je izbačena iz sigurne kuće za žene žrtve porodičnog nasilja jer se upravi požalila na prisustvo nasilnog muškarca koji se samoidentifikuje kao žena.


Nemački parlament razmatra zakon o tzv. samoidentifikaciji po kom će pojedinci moći da menjaju oznaku pola u dokumentima na svakih godinu dana samo na osnovu lične izjave.


Američki muzičar R. Keli je osuđen na 30 godina robije zbog toga što je seksualno zlostavljao više desetina žena i devojaka, među kojima su bile i maloletnice.


Pravni tim glumice Amber Herd zvanično je podneo zahtev za apel na presudu donesenu protiv glumice u Virdžiniji, SAD.


Pošto je savezna država Ohajo zabranila vršenje abortusa posle 6. nedelje, desetogodišnja devojčica koja je ostala trudna posle silovanja navodno će morati da potraži abortus van te države.


Neke grupe za zabranu abortusa pripremaju legislativu za hapšenje žena koje traže abortus u susednim državama SAD-a (gde je on legalan) na međudržavnim granicama.


Širom Francuske održani su protesti podrške ženama SAD-a, povodom odluke Vrhovnog suda o neustavnosti prava na abortus.


Nakon odluke Vrhovnog suda u Americi, Fejsbuk i Instagram su počeli da uklanjaju objave vezane za abortivne pilule.



bottom of page