top of page

Feministički nedeljnik za period od 29. novembra do 5. decembra 2021. godine


Deca u Srbiji od 9. do 19. godina moći će besplatno da se vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića materice kod žena i rak penisa kod muškaraca.

Šarbat Gula, koja je postala međunarodni simbol ratom razorenog Avganistana nakon što je njen portret u izbegličkom kampu objavljen na naslovnoj strani časopisa „Nacionalna geografija” 1985. godine, evakuisana je u Rim.

Poljski parlament razmatra predlog zakona koji predviđa zatvorske i novčane kazne za abortus, uključujući i spontane pobačaje koji mogu biti tretirani kao ubistvo iz nehata. Predlaže se nadzor svih porodica kao i sprečavanje podizanja dece u istopolnim partnerstvima.


Poljakinje su organizovale protest protiv najavljenog predloga zakona po kom bi se sve trudnoće registrovale, a abortus bio zabranjen čak i u slučaju incesta, silovanja i kada trudnoća ugrožava život trudnice.


Ženi (27) u Irskoj odbijena je histerektomija zbog hroničnih bolova koji nisu reagovali na standardnu terapiju, pod obrazloženjem da će „možda jednog dana prestane da bude lezbejka i poželi decu”.


Muškarac iz Aleksinca (64), vaspitač niškog Dečjeg kulturnog centra, uhapšen je i osumnjičen za seksualno zlostavljanje petogodišnje devojčice, štićenice Dečjeg centra.


Režiser Dragoslav Bokan napao je političarku Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i nazvao je srpskim neprijateljem. Tepić najavljuje tužbu protiv Bokana zbog izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.


Tokom protesta protiv britansko-australijske rudarske korporacije Rio Tinto u Srbiji i zakona o eksproprijaciji, zabeleženi primer policijskog nasilja bilo je i seksualno zlostavljanje i prekomerna upotreba sile nad jednom demonstrantkinjom.


Meštanka sela u dolini Jadra izjavila je da je situacija u tom delu Srbije „prilično dramatična” zbog najavljene izgradnje rudnika litijuma. Takođe je naglasila da je britansko-australijska rudarska korporacija Rio Tinto otkupila manje od trećine potrebne površine za izgradnju rudnika i da meštani ne žele da prodaju svoja imanja.


Britanski autor i evolucioni biolog Ričard Dokins podržao je Deklaraciju o ženskim pravima zasnovanim na polu i pozvao druge da podrže ženska prava potpisivanjem teksta deklaracije.


Aktivistkinja i glumica Jelena Stupljanin prva je blokirala autoput u Beogradu tokom protesta protiv britansko-australijske rudarske korporacije Rio Tinto.


Maloletnik (14) odgovara pred sudom u Liverpulu za ubistvo Ave Vajt (12). Još dva maloletnika su privedena, pa puštena uz kauciju. Ava je bila izbodena nožem više puta posle kraće svađe.


Britanski lekar dr Adrijan Harop suspendovan je nakon što je sud saznao da je koristio svoj nalog na Tviteru da uznemirava žene i rekao da je njegovim političkim protivnicima potreban „masovni program prevaspitanja koji sponzoriše država“. U Briselu, na protestu protiv nasilja nad ženama, seksualne eksploatacije i pornografije, trans-aktivisti su verbalno i fizički napali demonstrantkinje.


Žena napadnuta u radnji trgovačkog lanca Lidl u Splitu preminula je od povreda izazvanim ubodima od noža. Prema navodima Slobodne Dalmacije, ubica je bivši partner.


Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država najverovatnije će podržati zakon o prekidu trudnoće kojim se oni zabranjuju abortusi posle 15. nedelje, čak i u slučajevima silovanja i incesta.


Marija Stakić (43) preminula je od posledica moždanog udara pošto je nezakonito otpuštena iz fabrike „Vali“ u Loznici.


Međuamerički sud za ljudska prava presudio je da je vlada El Salvadora odgovorna za smrt žene koja je 2008. godine pritvorena zbog ubistva nakon što je doživela pobačaj. Više od 180 žena pritvoreno je za ubistvo nakon što su pretrpele akušersko nasilje u poslednje dve decenije.

Policijska racija u kući pevača Merilina Mensona otkrila je ključne dokaze o zlostavljanju i mučenju žena, za koje je optužen ranije ove godine od strane nekoliko bivših partnerki.


Novoobjavljena Opšta preporuka Saveta Evrope definiše i ocrtava problem digitalne dimenzije nasilja nad ženama poput prisilnog slanja poruka seksualnog sadržaja, pretnji silovanjem, lažnog predstavljanja i tzv. doksovanja.


Medicinski tehničar iz američke savezne države Arizone, optužen za višestruko silovanje žene sa teškom mentalnom zaostalošću, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina.















Comments


bottom of page