top of page

Feministički nedeljnik za period od 31. januara do 6. februara 2022. godine


Otpuštene radnice fabrike tekstila „Orljava” štrajkuju zahtevajući svoje otpremnine i pomoć pri zapošljavanju od države. Štrajk u Požegi deo je šireg pokreta tekstilnih radnica i radnika u Evropi koji se bore za otpremnine pošto su otpušteni tokom pandemije. Direktor centra za socijalni rad u Novom Gradištu, Danijel Živanović, uhapšen je zbog fizičkog napada na suprugu. Katarina Kartašova, Ruskinja koja živi u Beogradu, optužila je svog partnera za silovanje koje se dogodilo pre nekoliko nedelja. Uprkos presudi za načinjeno nasilje nad Kartašovom iz 2018. godine kada ju je pretukao trudnu, A. D. nije u zatvoru.


Počelo je suđenje vlasniku škole glume, Miroslavu Aleksiću, koga je sedam žena koje su pohađale školu, među kojima su i Iva Ilinčić i Milena Radulović, optužilo za silovanje i polno uznemiravanje. U ponedeljak, 31. januara, na TV N1 počelo je emitovanje petodelnog serijala „Ona se budi”, koji se bavi emancipacijom i položajem žena u Srbiji, u režiji Mie Bjelogrlić. Serijal je dostupan na Jutjub kanalu televizije N1. Objavljen je izveštaj koji je otkrio 21 žalbu za seksualno zlostavljanje u britansko-australijskoj rudarskoj korporaciji Rio Tinto. Fudbaler Mančester junajteda Mejson Grinvud uhapšen je pod optužnicom da je silovao i napao ženu koja je odbila da ima seksualni odnos s njim. Aktivisti za takozvana muška prava protestovali su zbog uvođenja zakona o silovanju u braku u Indiji, koja je jedna od oko 30 zemalja u svetu u kojoj je seksualno zlostavljanje žene u braku zakonom dozvoljeno.

Vrhovni sud Kipra poništio je presudu za lažnu prijavu za grupno silovanje zbog brojnih neregularnosti tokom prvog suđenja. Pravni tim najavljuje borbu za detaljnu istragu prvobitnog slučaja silovanja Britanke, za koje je optužila grupu izraelskih mladića.


Nova studija pokazuje da se slučajevi silovanja u Velikoj Britaniji istražuju oko 2.5 godine i da samo 1.3% slučajeva dospe do suda.


Interna policijska istraga započeta 2018. pokazala je kulturu silovanja, rasizma i homofobije u jednoj od centralnih policijskih stanica u Londonu. Osim „šala” o silovanju i migrantkinjama, policajci su seksualno uznemiravali i maltretirali i svoje koleginice.

Ženska dobrotvorna grupa prijavila je škotsku policiju Komisiji za jednakost i ljudska prava (EHRC), regulatornom telu koje štiti osnovna ljudska prava u Velikoj Britaniji. Razlog prijave je policijsko ispitivanje Nikole Mari zbog toga što je izjavila da je njena organizacija, namenjena podršci majkama koje su doživele pobačaj zbog nasilja u porodici, isključivo za žene.

Švajcarski državljanin upotrebio je novi zakon o samoodređivanju pola u dokumentima, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, kako bi sa ženskom oznakom pola dobio pravo da ode u penziju godinu dana ranije. Advokatica i trostruka olimpijska šampionka u plivanju, Nensi Hogshed Makar, poslala je pismo Univerzitetu u Pensilvaniji i Ajvi ligi u kome šesnaest plivačica traži od svog univerziteta da podrži žene i ne uđe u spor sa Nacionalnom univerzitetskom sportskom asocijacijom oko pravila koja omogućuju ženama da se takmiče odvojeno od transrodnih sportista muškog pola.


Južna Dakota je prva američka savezna država koja je osigurala pravičnost u ženskom sportu tako što je žensku sportsku kategoriju obezbedila samo za osobe ženskog pola.


Otvorene su Zimske olimpijske igre u Pekingu na kojima će Srbiju predstavljati skijašica Nevena Ignjatović.


Sijomara Kastro položila je zakletvu kao prva žena predsednica Hondurasa nakon što je dobila najveći broj glasova u istoriji te zemlje. Hiljade žena protestvovalo je u glavnom gradu Urugvaja zbog nedavnog slučaja grupnog silovanja u Montevideu. Uprkos multilateralnom sastanku u Oslu gde su talibani obećali zaštitu avganistanskim novinarima, i dalje su učestali nestanci avganistanskih izveštača. Razgovore u Oslu je podstakao nestanak novinarke Tamane Zarjab Parjani.



Comments


bottom of page