top of page

Feministički nedeljnik za period od 4. do 10. aprila 2022. godine




Ljubiša Vasić i konobar J. J. uhapšeni su četvrtog aprila u Vasićevoj kafani u Mihajlovcu kod Smedereva. Više javno tužilaštvo se oglasilo povodom slučaja, navodeći da se sumnja da su Vasić i J. J. držali i navodili devojke na prostituciju.


Dvojica maloletnika privedeni su zbog sumnje da su upucali ženu iz vazdušne puške, koja je pretrpela tešku povredu glave i bila prevezena u Urgentni centar.


U Pančevu je uhapšen muškarac koji je sipao ženi sonu kiselinu u oči, nakon što ju je više sati držao vezanu za krevet.


M. D. iz Subotice osumnjičen je za višemesečno silovanje svoje maloletne ćerke. Otac je devojčici pretio fizičkim nasiljem, kao i time da će objaviti njene privatne fotografije na društvenim mrežama, ukoliko ikome kaže šta se desilo.


U Vlasotincu je pronadjeno telo mrtve žene, S. V. U toku je potraga za njenim partnerom sa kojim je živela, koji je nestao uoči njenog ubistva.


U blizini Čačka mladić je ubio svoju majku, oca i dedu.


Muškarac iz Nemačke deklarisao se kao „muška lezbejka” i pozvao na veće razumevanje „lezbejskih muškaraca” u jednim nemačkim dnevnim novinama. U Berlinu je održan protest koji su organizovale lezbejske radikalne feministkinje na kome su pozivale na borbu za prava zasnovana na polu i protiv rebrendirane „konverzije terapije” za lezbejke.


Francuski jutjuber i muzičar Sunjel, potvrdio je na svom Tviter nalogu optužbe da je u periodu od 2012. do 2018. godine seksualno zlostavljao i silovao više svojih maloletnih obožavateljki.


Biciklistički sportski savez Velike Britanije doneo je zvaničnu odluku da transrodni sportisti muškog pola ne mogu da se takmiče u elitnom ženskom biciklizmu.


Nakon pritiska od strane vodećih LGBT+ organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu da se ‚A’ status Komisije za ljudska prava i jednakost (EHRC) revidira, Ujedinjene nacije odbile su ovaj zahtev u jeku novih propisa Komisije koji naglašavaju da je po Aktu o jednakosti da se transrodnim osobama muškog pola ograniči pristup onim službama i uslugama koje su namenjene samo za žene.


Porodica Semine Halivel, devojčice iz Engleske koja je oduzela sebi život posle silovanja, javno je optužila policiju zbog neadekvatnog vođenja istrage.


Norveški ministar odbrane Od Rodžer Enoksen podneo je ostavku nakon što je otkriveno da je više godina bio u vezi sa srednjoškolkom.

Sve je više izveštaja o silovanjima koje nad ukrajinskim ženama čine vojnici Ruske federacije.


Šrilankanke su izašle na ulice protestujući protiv korupcije, nestašica i hiperinflacije, usled rastuće ekonomske krize izazvane vladinom korupcijom i globalnim efektom ukrajinskog rata.


Čile postao je prva država Severne i Južne Amerike u kojoj je pravo na abortus ustavno pravo.


U američkoj saveznoj državi Vašington uhapšen je muškarac koji je prethodno bio osuđen zbog posedovanja pedokriminalne pornografije. Hapšenju je prethodilo 6 godina potrage pošto je osuđeni pobegao, lažiravši svoje samoubistvo kako bi izbegao suđenje.


Trudnica iz Arizone oslobođena je optužbi za zlostavljanje deteta nakon što je bila uhapšena zbog konzumacije marihuane koju je je koristila kao lek protiv prekomernog povraćanja u trudnoći.


Comments


bottom of page