top of page

Feministički nedeljnik za period od 7. 13. februara 2022. godine


Oko 30 devojaka i žena iz Srbije, od kojih neke i sa decom, živi u izbegličkim kampovima u Siriji koji, prema svedočenjima, više liče na logore. Nevladine organizacije upozoravaju da su neke od žena u Siriji žrtve trgovine ljudima - a da na to ukazuje način vrbovanja i zlostavljanje koje doživljavaju.


Maloletnicu je napao i udario flašom po glavi mlađi muškarac u Šapcu. Napadač je uhapšen i identifikovan kao Čedomir Srnić, koji je u prošlogodišnjim protestima fizički napao demonstrante u toku blokade autoputa. Dragan Marković Palma tužio je političarku Mariniku Tepić zbog navodnih laži koje je izrekla u emisiji „Junaci doba zlog” o seksualnom zlostavljanju maloletnica na Markovićevim poznatim žurkama. Lingvista Dragoljub Petrović, koji je u otvorenom pismu uporedio žene sa kravama i kobilama, i žene koje se ne povinuju patrijarhalnim normama nazvao „nedovršenim” nije se izvinio zbog pisma, kako mu je naložila poverenica za zaštitu ravnopravnosti.


Molekularna biološkinja i forenzičarka, prethodno zaposlena u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP-a Srbije pronađena je mrtva ispred svoje zgrade u Voždovcu. Tamara K. je veštačila u slučajevima organizovanog kriminala i bila je smenjena sa više na nižu funkciju zbog navodnih sukoba sa Dijanom Hrkalović. Mileva Gaćeša Pićan, poslednja preživela koja je učestvovala u organizaciji atentata na Antu Pavelića 1957. u Argentini, preminula je u 97. godini u Buenos Ajresu.


Nakon što je istraga pokazala da je polovina zaposlenih doživela maltretiranje, uznemiravanje ili silovanje, australijski premijer Skot Morison izvinio se bivšoj službenici koja je rekla da je silovana u Parlamentu.


Jedan putnik je uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou, pošto ga je jedna žena optužila da je silovao u biznis klasi aviona, tokom noćnog leta od Nju Džerzija do glavnog grada Velike Britanije.


Profesor književnosti prestižne gimnazije Anri IV u Parizu suspendovan je nakon što su tri bivše učenice prijavile da ih je ucenjivao i seksualno zlostavljao tokom školovanja.


Džejn Kempion je prva režiserka koja je dva puta nominovana za Oskara u kategoriji najbolje režije: prvi put za njen film „Klavir” i ove godine za „Moć psa”.


Devetnaestogodišnja Nemica, za koju se navodi da je idolizovala američke serijske ubice, nakon ugovorenog sastanka sa tridesetosmogodišnjim muškarcem preko dejting aplikacije, usmrtila ga je nožem. Ujedinjene nacije prenose da, u istočnoj Ukrajini, 1,6 miliona od 2,9 miliona ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć su žene. Desetine žena protestvovalo je ispred kuvajtskog parlamenta nakon što je vlada zabranila trening joge za žene koji su etiketirali kao „nepristojan i nemoralan”.

Španski premijer i lider socijalista, zatražio je od ombudsmana da započne prvu zvaničnu istragu o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo rimokatoličko sveštenstvo u ovoj zemlji.


U Iranu, sedamnaestogodišnjakinju je ubio muž koji je uhapšen fotografisan kako nosi njenu odrubljenu glavu kroz grad Ahvaz. Navodi se da je devojka pobegla od nasilnika u Tursku, gde su je pronašli muž i njegov brat. Neki mediji krive žrtvu za njenu smrt zbog „provokativnih fotografija”. U okviru kampanje „Oslobodite njih 17” El Salvador je oslobodio ženu koja je provela deceniju u zatvoru nakon što je optužena za teško ubistvo zbog prekida trudnoće. Američka savezna država Džordžija pridružila se pokretu više od 10 drugih država koje su uspela da se izbore da se sportske kategorije zasnivaju na polu, a ne na samoidentifikovanom polu sportiste.


Tajvansko ministarstvo rada moralo je da izda pojašnjenje da su slobodni dani zbog menstruacije namenjeni samo za žene, ne i za transrodne osobe muškog pola.

Kommentare


bottom of page