top of page

Feministički nedeljnik za period od 8. do 14. novembra 2021. godine


Devojčica (16) uspela je da se spasi od otmičara u američkoj saveznoj državi Severna Karolina tako što je drugim vozačima signalizirala poziv u pomoć koristeći znakovni jezik. Uputstvo za korišćenje ovog signala proširilo se preko društvene mreže Tiktok.


U samo nekoliko dana, jedna žena je teško povređena u Beogradu a druga ubijena u Kaću u gotovo identičnim saobraćajnim nesrećama koje su izazvali mlađi muškarci pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Pre samo nekoliko meseci, na isti način je u Novom Sadu nastradala devojka čiji je ubica, koji je pobegao sa mesta zločina, pušten bez pritvora.


Zbog reformi obuhvaćenih tzv. Aktom o jednakosti, od aprila 2021. nekoliko stotina zatvorenika podnelo je zahtev da iz muških budu prebačeni u ženske zatvore u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Na zahtev jedne feminističke organizacije, objavljeni su dostupni podaci o posledicama obavljenih transfera: uvođenje kontraceptivnih sredstava poput muških kondoma u ženske zatvore, nasilni incidenti protiv žena kao i osećaj opšte nesigurnosti koje prijavljuju zatvorenice.


Preminula je Olga Vasiljević (1933 – 2021), dugogodišnja urednica rubrike Ženska strana u „Politici”.


Alma Sejdini (47), albanska feministkinja koja se posle izlaska iz prostitucije borila za njeno ukidanje, oduzela je sebi život u Rimu.


Preminula je književnica Ljiljana Đurđić (1946 – 2021), osnivačica časopisa za žensku književnost i kulturu „ProFemina”, jedan od prvih časopisa o feminizmu na tlu bivše Jugoslavije.


Predavačica na jednom američkom univerzitetu izazvala je negativnu reakciju pošto je branila prava tzv. ljudi koje privlače maloletnici (Minor Attracted People). Kritičari tvrde da ovo vodi normalizaciji pedofilije.


Poznata kineska teniserka nestala je nedelju dana nakon što je optužila prethodnog kineskog potpredsednika za seksualno nasilje. Svi njeni nalozi na društvenim mrežama su obrisani, a ona nije viđena otkako je u javnosti progovorila o silovanju.


Stotine žena protestvovale su protiv femicida u Meksiko Sitiju za Dan mrtvih tako što su nosile krstove sa imenima ubijenih žena.


Kako Femplatz prenosi, u Srbiji je počinjen 19. femicid. Žrtva je nađena u reci Ibar u okolini Tutina.

Al Džazira izveštava da su žene i devojke koje žive u rudarskim zajednicama u Demokratskoj Republici Kongo prisiljene da se prostituišu kako bi sebi obezbedile hranu.


Vlada Benina izglasala je legalizaciju abortusa u većini slučajeva.


Domorodačke žene Kanade pozvale su na osvešćivanje o vezi između femicida i ekocida na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu.


Grčka, gde je u proseku jedna žena ubijena svakog meseca, beleži porast femicida ove godine. Učesnici kampanje protiv femicida kažu da su blage kazne, neaktivnost policije i neadekvatni zakoni odgovorni za ovaj porast.

Comments


bottom of page