top of page

Feministički nedeljnik za period od 9. do 15. maja 2022. godine




Kako udruženje građanki Femplatz prenosi, dogodila su se dva femicida u Barajevu i okolini Paraćina. Nekoliko desetina organizacija civilnog društva tvrdi da petu godinu zaredom na javnim konkursima nije dat novac ni za jedan projekat koji ima za cilj da pruži pomoć žrtvama krivičnih dela, od sredstava prikupljenih kroz institut odlaganja krvičnog gonjenja. Mirela Čavajda, Hrvatica kojoj je zbog „prigovora savesti” uskraćen medicinski indukovan abortus mora da otputuje u Sloveniju kako bi obavila ovaj zahvat, iako je drugostepena etička komisija potvrdila da ima zakonsko pravo. Zbog Čavajdinog slučaja izbili su protesti širom Hrvatske. Uhapšen je fudbaler Robert Pevec nakon što je pretukao suprugu Sabinu, koja je preminula od nanetih povreda. Vlada Španije najavljuje uvođenje „menstrualnog odsustva” za zaposlene žene u trajanju do tri dana svakog meseca, ukidanje PDV-a na higijenske uloške i tampone, kao i omogućavanje prekida trudnoće nezavisno od roditeljske saglasnosti za šesnaestogodišnjakinje i sedamnaestogodišnjakinje. Medicinski tehničar iz Velike Britanije osuđen je po 23 tačke optužnice za voajerizam, seksualne napade i pedokriminalni materijal. Naima Ben-Musa, molerka iz Engleske koja besplatno kreči stanove ženama koje su preživele porodično nasilje, proglašena je herojem zanata godine. Maloletna devojka, za čiju su otmicu optužena tri muškarca, pronađena je u Bristolu u Engleskoj posle 15 dana od nestanka iz hraniteljske porodice. Izraelske vojne snage upucale su i ubile novinarku Abu Akle prilikom njene reportaže o okupaciji zapadne obale Dženina. Kasnije je izraelska policija napala ožalošćene na sahrani, usled čega je ispušten kovčeg sa pokojnicom. Posle najave obaranja presude „Rou protiv Vejda”, konzervativni političar Mič Mekonel izjavio je da je „moguća zabrana abortusa na nacionalnom nivou”. Pored njega, kandidat za senatora iz Arizone zalaže se za zabranu kondoma na nacionalnom nivou, dok republikanska predstavnica iz Tenesija najavljuje debatu o ustavnosti presude iz 1965. kojom je bila garantovana prodaja kontraceptivnih sredstava.


Prominentni trans aktivista iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je lobirao za tzv. zakon o samoodređenju pola, optužen je po 16 tačaka za seksualno zlostavljanje i ucenjivanje maloletnika. Sud u Bostonu odlučio je da poznati kuvar Mario Batali nije kriv za seksualno nasilje za koje ga je optužila žena 2017. godine.


Naručene blizance koje je rodila američka surogat majka „Amanda” tzv. planirani roditelji nisu preuzeli ni posle 14 meseci od njihovog rođenja, a zatim su prekinuli svaki kontakt sa surogat majkom.


Striptiz klub u Las Vegasu objavio je da, u sklopu podrške Ukrajini, zapošljava Ukrajinke kao striptizete. Pošto je muškarac pod uticajem halucinogenih pečurki provalio u stan univerzitetske profesorke Dženet Hemnet i pretukao je, Vrhovni sud Kanade je presudio da ekstremna intoksikacija može da bude olakšavajuća okolnost. Novoobjavljeni izveštaj ukazuje na to da kanadska nacionalna policija sistematski diskriminiše žene, i da postoji sve više dokaza da se vrši veća stopa policijskog nasilja nad domorodačkim ženama. Žena iz Salvadora, koja je uhapšena nakon pobačaja tokom hitne medicinske pomoći, osuđena je na 30 godina zatvora zbog ubistva, tvrde zagovornici dekriminalizacije abortusa.


Debora Jakubu, studentkinja na univerzitetu države Sokoto u Africi, kamenovana je i zatim spaljena zbog „blasfemije” jer je protestovala zbog kačenja religioznog sadržaja na studentskoj onlajn grupi.


Dr Karmel Harington dala je prvo naučno objašnjenje sindroma iznenadne smrti novorođenčeta, retke pojave pri kojoj inače zdrave bebe naglo umiru.


Comments


bottom of page