top of page

Feministički dnevnik za period od 27. septembra do 3. oktobra

Američki muzički producent Ar Keli proglašen je krivim po svim tačkama optužnice za krivične radnje kidnapovanja, ucene, seksualne eksploatacije dece, podvođenja, silovanja i drugih prestupa.


25. septembra preminula je legendarna indijska feministkinja i autorka Kamla Bazin. Pošto je dala otkaz u Ujedinjenim nacijama, posvetila se Sangatu ‒ feminističkoj mreži za pomoć ugroženim ženama Indije, pogotovo ženama iz ruralnih predela i najnižih kasti.


Nakon 13 godina, sutkinja Brenda Peni presudila je u korist suspenzije starateljstva koje je Džejmi Spirs imao nad kćerkom, pevačicom Britni Spirs, i njenim imanjem.


Saznaje se da je Fransoa Verova, penzionisani policajac, pred samoubistvo priznao krivicu za ubistva koje je počinio pre 30 godina. Njegova DNK podudarila se sa DNK nađenom na više mesta zločina. Skoro sve njegove žrtve, kao i kod većine serijskih ubica, bile su žene. Najmlađa, devojčica Sesil Bloh, imala je 11 godina kada ju je silovao i zaklao nožem.


ACLU (američka unija za građanske slobode) primila je brojne kritike pošto je na svojim društvenim mrežama objavila izmenjeni citat Rut Bejder Ginzburg, nedavno preminule legendarne sutkinje. Naime, citat o pravu na abortus je izostavio reč „žena” i zamenice ženskog roda. Predsedavajući ACLU se kasnije izvinio zbog „previda digitalnog tima”.


Ubica Sare Everard dobio je doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje. Ubistvo Sare Everard je pokrenulo masovne proteste u proleće ove godine. Vejn Kuzens, policajac koji ju je ubio od ranije je imao dosije zbog nasilničkog ponašanja i zavisnost od pornografije, ali uprkos tome nije trajno suspendovan.


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na zatvorske i novčane kazne 14 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se bavila organizovanjem takozvane elitne prostitucije u Beogradu.


Protiv Nebojše Grnčarskog, vlasnika modne agencije „Select”, njegova supruga Dragana podnela je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog navodnog nasilja u porodici. Ona je od suda zatražila i da mu, do okončanja brakorazvodne parnice, privremeno zabrani da joj prilazi i kontaktira sa njom.


Devetnaestogodišnja Šejla Bakija ubijena je hicima iz vatrenog oružja, dok je njen otac Šaban Bakija (42) teško ranjen juče u pucnjavi na Karabuškom polju u Tuzima. Na njih je iz pištolja pucao dvadesetosmogodišnji Ilir Đokaj, nevenčani suprug ubijene.


Identifikovano je više od 80 novih slučajeva seksualnog zlostavljanja koje su počinili muškarci zaposleni u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Novi izveštaj otkriva seksualnu eksploataciju humanitarnih radnica tokom izbijanja ebole u ​​Demokratskoj Republici Kongo.


Sud u Tokiju presudio je da je zakonito da muškarac snima žene bez njihovog znanja, sve dok su obučene. Muškarac koji je uhvaćen da tajno snima žena u javnosti priznao je da je koristio sadržaj u seksualne svrhe, ali je utvrđeno da se snimanje ipak ne kvalifikuje kao kažnjivo delo voajerizma.


Vodeći medicinski časopis „Lanset” optužen je za seksizam jer je na naslovnici svog poslednjeg izdanja opisao žene kao „tela sa vaginama“.


Žene koje su bile porobljene od strane ISIS-a (Islamske države Iraka i Levanta) koje su predstavljene u nagrađivanom dokumentarnom filmu „Sabaja” kažu da nisu pristale da se pojave u filmu.


Hiljade demonstranata u gradovima širom Italije podržalo je Avganistanke, zahtevajući od talibanskih lidera da dozvole ženama da učestvuju u akademskom i političkom životu.


Stanovnici San Marina „velikom većinom” izglasali su legalizaciju abortusa, i time poništili 150 godina star zakon koji kriminalizuje prekid trudnoće u državi sa većinskim katoličkim stanovništvnom.


Sportska veća Velike Britanije predstavila su nove smernice za učešće devojčica i žena u sportu, kritikujući dosadašnja pravila koja se fokusiraju isključivo na trenutni nivo testosterona u krvi. Sportska veća ovim izveštajem daju primer Međunarodnom olimpijskom komitetu i naglašavaju da je potrebno obezbediti sigurnost i pravičnost za sportistkinje.


Autonomni ženski centar poziva na izložbu „Progovara(j)mo” u Muzeju ratnog djetinjstva na kojoj će se prikazati iskustva žena koje su preživele ratno seksualno nasilje u BiH.


Trećeg oktobra ove godine održani su masovni protesti širom SAD zbog uskraćivanja prava na abortus. Abortus je faktički zabranjen u Teksasu novim zakonom. Druge države se spremaju na slično. Najavljeno je i ponovno razmatranje pred sudom slučaja Rou protiv Vejda iz 1973. kojim je ovo pravo do sad bilo zagarantovano.












Commentaires


bottom of page