top of page

Feministički dnevnik za period od 30. avgusta do 5. septembra 2021. godine

Muškarac star 30 godina pretukao je svoju suprugu u mestu Zablaće, nadomak Čačka, i tom prilikom teško je povredio.

Majka nasilnika koji je tukao suprugu: „Pokušala sam da zaštitim snahu. Samo molim boga da mi preživi snaha koju je, nažalost, moj sin Goran, noćas pretukao skoro nasmrt.” Tako u ispovesti počinje priču majka nasilnika Stoja Vučković iz Zablaća kod Čačka.


U američkoj saveznoj državi Teksas stupio je na snagu zakon koji zabranjuje prekid trudnoće već od šeste nedelje trudnoće. Grupe za zaštitu prava pobačaja podnose hitan zahtev kojim traže od Vrhovnog suda SAD da blokira zakon u Teksasu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. septembra. Američki predsednik Džo Bajden pokrenuo je savezne napore kao odgovor na teksaški zakon koji zabranjuje prekid trudnoće od šeste nedelje, posto se suočava sa pritiskom da zaštiti pravo na abortus.


Osnovna škola „Janko Veselinović” iz Šapca ima zid na kojem su istaknute fotografije, anegdote i citati književnika čije ime nosi ova ustanova. Ono što je uznemirilo javnost jeste jedan seksistički citat.


Ove nedelje obeležavamo i 151 godinu od rođenja Marije Montesori, italijanske lekarke i učiteljice, koja je svojim idejama i novim metodama uzdrmala tradicionalne koncepte obrazovanja. Ona je rođena 31. avgusta 1870. godine.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Loznici uhapsili su M. M. (51) i D. M. (39), obe iz tog grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo ucena. Kako je saopšteno iz MUP-a, sumnja se da su one pretile dvadesetčetvorogodišnjoj ženi da će objaviti njen video-snimak sa eksplicitnim sadržajem ukoliko im ne preda 5.000 evra, što je oštećena i uradila.


Predistražni postupak u vezi navoda o seksualnom uznemiravanju u Istraživačkoj stanici Petnica se nastavlja, jer su se još tri nekadašnje polaznice, potencijalne žrtve, javile. One će dati iskaze u policiji u Beogradu.


Skloništa za žene širom Avganistana primorana su da deluju tajno i skriveno dok Talibani preuzimaju državu.


Sveštenik i još trojica muškaraca optuženi su za grupno silovanje i ubistvo devetogodisnje devojčice, zatvarajući slučaj koji je izazvao višednevne proteste u Nju Delhiju.


Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Čestitamo!


Comments


bottom of page