top of page

Feministički dnevnik za period od 6. do 12. septembra 2021. godine

Avganistanske studentkinje moraće da nose crnu abaju sa nikabom koja pokriva lice i pohađaće časove u grupama u kojima su samo devojke, navodi se u dekretu koji je novi talibanski režim izdao uoči otvaranja privatnih univerziteta u Avganistanu.


Avganistanski državljanin nožem je napao pedesetosmogodišnju ženu koja održava jedan od parkova u Berlinu, pritom joj nanevši teške telesne povrede. Istraga je u toku, a kao potencijalni motiv mediji navode činjenicu da je žena radila na svom radnom mestu, što je u suprotnosti sa islamističkim „pravilima” u koja napadač veruje.


U još jednoj masovnoj pucnjavi u SAD, ubijeno je četvoro ljudi, uključujući majku i bebu u njenom naručju. Napadač je, navodno, prema prvim izveštajima, bivši marinac koji je bio pod uticajem metamfetamina i izrazito agresivan i prilikom hapšenja.


Navršava se četiri godine od ubistva Gauri Lankeš, ugledne indijske novinarke. Nasledila je svog oca na mestu urednika nedeljnika Lankeš (Lankesh Patrike), gde je na kanada jeziku oštro kritikovala hindu-nacionalizam i vladajuću Indijsku narodnu partiju (BJP). Lankeš je ubijena ispred svoje kuće u Bangaloru. Do sada je povodom atentata uhapšeno osamnaest osoba, ali se početak suđenja, između ostalog, odlaže i usled COVID-19 pandemije.


Talibani su ubili trudnu policajku Banu Negar. Negar je bila u osmom mesecu trudnoće. Portparol talibana negira zločin i tvrdi da je bio posredi „lični animozitet” jer su talibani zvanično amnestirali sve koji su sarađivali sa prethodnom vlašću.


Džejmi Spirs, otac američke pevačice Britni Spirs, podneo je zahtev sudu da se trinaestogodišnje starateljstvo koje ima nad kćerkom i njenom imovinom ukine. Kao razlog naveo je njene prethodne molbe prilikom dva odvojena saslušanja.


Viši sud u Beogradu zakazao je za 1. oktobar pripremno ročište u procesu protiv vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića, povodom optužbi da je silovao i polno uznemiravao sedam polaznica te škole.


Vrhovni sud Meksika presudio je da je neustavno kažnjavati abortus, jednoglasno poništivši nekoliko odredbi zakona iz Koavile, države na granici sa Teksasom, prema kojima je abortus krivično delo.


Muškarac je osuđen na manje od pet godina zatvora za ubistvo iz nehata jer je, pošto je popio veću količinu alkohola, zadavio svoju partnerku (33), majku dvoje dece, tokom seksa. Ovo nije prvi put da „grub seks koji je pošao naopako” bude iskorišćen kao olakšavajuća okolnost na sudu.


Aktivističke grupe se bune protiv blage kazne za ubistvo Sofi Mos (33) koju je ljubavnik zadavio tokom tzv. grubog seksa. Ubica je osuđen na manje od pet godina zatvora i može da bude pušten već posle dve godine. Tereza Parker iz organizacije Women's Aid je naglasila da je baš zbog ovako blagih kazni bio neophodan zakon kojim se zabranjuje odbrana kroz argument tzv. grubog seksa. Sve veći broj optuženih muškaraca brani se time da je davljenje bio deo dogovora i da je reč o nesrećnom slučaju.


Francuska će od 1. januara 2022. godine omogućiti besplatan pristup kontracepcijskim sredstvima ženama do 25 godina, rekao je u četvrtak francuski ministar zdravstva Olivije Veran, javlja portal France24.


Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je Dijamantsku ligu u Cirihu.


Comments


bottom of page