top of page

Feministički nedeljnik za period od 25. do 31. oktobra 2021. godine

Zabrana abortusa posle šeste nedelje u Teksasu dovela je do toga da i žene kod kojih je prekid trudnoće neophodan iz medicinskih razloga (npr. ektopična trudnoća) ne mogu da prekinu trudnoću, jer se lekari boje tužbi.


Avganistanske sutkinje i njihove porodice evakuisani su iz zemlje zahvaljujući naporima avganistanske dijaspore i dobrotvora posle višenedeljnog skrivanja od talibanske odmazde.


Prema navodima medija u Crnoj Gori dr Nebojša Jokmanović je 11. oktobra odbio da pregleda pacijentkinju koja je prijavila silovanje pod izgovorom da moraju biti prisutna tri ginekologa, kao i da su uprava Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i menadžment KCCG pokušali da zataškaju celi slučaj. Povodom ovog slučaja reagovale su ženske organizacije zahtevajući poštovanje prava pacijentkinja i pokretanje postupka protiv doktora.


LGBT novine Pink njuz (Pink News) izvinile su se britanskoj novinarki Džuli Bindel nakon što je ona uspešno rešila parnicu u vezi sa člankom iz 2020. u kojem se tvrdi da je feministički pokret koji kritikuje rod „kult“.


Dr Ketlin Stok, profesorka filozofije na Univerzitetu u Saseksu, dala je ostavku nakon dugogodišnjeg uznemiravanja od strane nekih studenata i univerzitetskog osoblja. Ranije ovog meseca, policija je savetovala dr Stok da izbegava kampus zbog sopstvene bezbednosti, jer su studenti demonstrirali protiv njenog stava da se pol ne može promeniti i da je bitan za ženska prava.


Žene širom Velike Britanije prijavljuju da su bile drogirane tokom noćnog izlaska. Jedna tinejdžerka tvrdi da je drogirana injekcijom u klubu u Notingemu. Druge žene (u Liverpulu, Edinburgu i Dandiju) su prijavile ubode igle u nogu, šaku ili leđa, nakon čega su se probudile bez sećanja o prethodnoj noći. Kerol Hučin, taksistkinja u Linkolnu, tvrdi da je u samo jednoj nedelji morala da odveze 5 devojaka u Urgentni centar, kao rezultat toga što su bile drogirane u izlasku.


Nakon ispovesti nekolicine lezbejki da su prinuđene na seks s muškarcima, britanska LGBT+ organizacija Stounvol prokomentarisala je da ne postoji pravi način da se bude lezbejka i uporedila lezbejke koje insistiraju da ih seksualno privlače samo žene s rasistima. Heštag #IStandWithLesbians pokrenut je na društvenoj mreži Tviter u četvrtak.


Osumnjičenom P.R. (21) nije određen pritvor posle ubistva Nine Rađenović u Petrovaradinu. Njena majka, Zorica Rađenović, saslušana je nedavno zbog navodnog „nasilničkog ponašanja tokom protesta” zbog loše istrage ubistva. Z. Rađenović tvrdi da je ovaj poziv u policiju „nameštaljka”. Osumnjičeni P.R. je i dalje na slobodi.


Dženifer V. (30) osuđena je u Bavarskoj na 10 godina zatvora zbog dva zločina protiv čovečnosti u smislu držanja u zatočeništvu, kao i zbog pomaganja i nepružanja pomoći petogodišnjoj devojčici, koja je umrla od žeđi na suncu. Dženifer se priključila Islamskoj dršavi 2014. godine, a uhapšena je 2016. godine kada je pokušala da obnovi istekla nemačka dokumenta u Ankari.


Učenik koji je opisan kao „dečak u suknji” proglašen je krivim za silovanje (analno silovanje i prisilni felacio) maloletnice u ženskom toaletu škole u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Presuda dolazi pošto je školski odbor pokušao da zataška slučaj i ućutka oca učenice koji je javno zahtevao pravdu za svoju kći.


Optužnica protiv škotske feministkinje Marion Milar zbog navodne onlajn transfobije i homofobije odbačena je u potpunosti. Ranije ove godine, policija je pozvala Milar, majku dvoje maloletne dece sa autizmom, na informativni razgovor zbog „problematičnih tvitova”.


Muškarac (32) iz Australije prvi je zabeleženi slučaj hapšenja u toj zemlji zbog posedovanja seks lutke u obliku ženskog deteta. Kod njega je nađen i ogroman broj snimaka pedokriminalne pornografije koja prikazuje silovanje i mučenje ženske dece. Kažnjen je sa 3 godine zatvora, sa pravom uslovnog puštanja posle 18 meseci.


Teksas je deveta američka savezna država koja je potvrdila da su ženske sportske kategorije zaštićene, te da se pol sportiste uzima kao kriterijum, a ne lično samoodređenje pola. Skoro polovina američkih saveznih država je ili u fazi pripreme zakona koji štite ženski sport, ili je već usvojila ove zakone.


Žena (50) iz Hrvatske osuđena je uslovno na 45 dana zatvora jer je opsovala svog muža, osuđivanog ranije zbog nasilničkog ponašanja u porodici. Svađa je nastala pošto ju je on nazvao glupačom. On je bivši policajac i snimio je psovku mobilnim telefonom bez njenog znanja.


Srbija uvodi 11. jun kao Dan rodne ravnopravnosti. Tog dana 1842. godine, ukazom kneza Mihaila Obrenovića, odobreno je školovanje ženske dece.


Muškarac iz Petrovca na Mlavi uhapšen je jer je silovao svoju dvanaestogodišnju kćerku. Uhapšenom je određen pritvor jer postoji rizik od uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela. Stručnjaci upozoravaju: incest u Srbiji mnogo češći nego što se misli, žrtve iz straha retko prijavljuju zločin.


U Boliviji su izbili masovni protesti zbog toga što je Katolička crkva sprečila legalni abortus za devojčicu (11) koja je ostala trudna pošto ju je silovao stariji član porodice.


Prva vakcina protiv raka dojke bi trebalo da započne s prvom fazom ispitivanja. Ovo ispitivanje će biti prvo koje će testirati vakcinu protiv trostruko negativnog raka dojke – najagresivnijeg i smrtonosnog oblika raka dojke.


Istraživanja pokazuju da žene pate od dugotrajnih fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema zbog „široko rasprostranjenog“ maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i fizičkog zlostavljanja u vojsci Ujedinjenog Kraljevstva.


Interni dokumenti otkrili su da Fejsbuk nije uspeo da se obračuna sa trgovcima ljudima koristeći svoju platformu uprkos tome što im je problem poznat od 2018.


bottom of page