top of page

U potrazi za slobodom i čežnjom


Tekst: Nina Radulović Lektura: Ana Ninković

Mnogi od nas su odrastali uz Mumijeve, religiozno gledajući ih pre i posle škole. Neki od nas su ponovo oboleli od „Mumi groznice” ‒ zaljubljenosti u crtane likove iz knjiga i animirane serije s početka 90-ih koji podsećaju na vesele nilske konje ‒ u srednjoj školi ili nešto kasnije, na fakultetu. Dok je nežna porodica Mumi (a pogotovo složeni ženski likovi iz serijala) i danas popularna širom sveta, manje se zna o njihovoj spisateljici i ilustratorki, finskoj vizuelnoj umetnici Tuve Janson, kao i o njenom iznenađujuće nekonvencionalnom životu.


Prošle godine, finska režiserka Zajda Bergrot odlučila je da ukloni taj jaz i snimi film ‒ Tuve ‒ o formirajućoj deceniji (od sredine 1940-ih do sredine 50-ih) u životu biseksualne kreatorke Mumijevih. U očaravajućoj glavnoj ulozi Alma Pejsti nam dočarava Tuvine umetničke i lične strasti ali i kako je Tuve stekla slavu zahvaljujući svom sporednom projektu ‒ svetu Mumijevih. Iako je film kritički prihvaćen i izabran za finskog kandidata za najbolji međunarodni igrani film na 93. dodeli Oskara, nije bio nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Tuve Janson rođena je 1914. godine i odrasla je u umetničkoj porodici u Helsinkiju. Kao najstarije dete istaknutog oca vajara i majke ilustratorke i borkinje za ženska prava u Finskoj, Tuve je završila studije slikarstva. Tokom trajanja Drugog svetskog rata, Tuve je osmislila većinu likova iz Doline Mumijevih dok se skrivala po atomskim skloništima i pričama tešila preplašenu decu. Ove priče su se prvo razvile u antifašistička politička bića s kojima je Tuve potpisivala svoje ilustracije u satirničnim časopisima, a kasnije i u stripove i knjige.


U filmu vidimo kako je njen otac smatrao da su njeni crteži nedostojni njenog talenta. On joj savetuje da se umesto na Mumijeve koncentriše na slikanje. Međutim, njene slike se nisu pokazale uspešnima. Uz veoma dobro prikazan ljubavni život, Bergrot je verodostojno prikazala napetost između Tuve i oca Viktora, dvoje umetnika iz iste porodice ali sa različitim vizijama.


Čvrsto verujući da je „život jedna divna avantura i da treba istražiti sve njegove zaplete i preokrete”, Tuve započinje dugoročnu aferu sa oženjenim socijalističkim političarem i filozofom Atosom Virtanenom. Iako oboje veruju u očuvanje svojih ličnih sloboda i ne dozvoljavaju emocijama da ih odvedu na stranputicu, kasnije otkrivaju da je to lakše reći nego učiniti.


Tuve neočekivano obara s nogu pozorišna rediteljka Vivika Bandler, gradonačelnikova ćerka koja koristi svoje bogatstvo i brak iz pogodnosti kako bi mogla da se prepusti svojim privatnim strastima. Njih dve sarađuju na uspešnoj pozorišnoj adaptaciji Tuvine knjige „Kometa u Zemlji Mumijevih”. Iako njihova romansa nije potrajala, strastveni ljubavni odnos sa Vivikom inspiriše Tuve da stvori nerazdvojne likove Thingumija i Boba i njihov tajni jezik.


Nesrećna što Vivika ne može u potpunosti da joj uzvrati ljubav, Tuve takođe shvata da bi bilo nepravedno udati se za Atosa. Iz filma se stiče utisak o njihovom odnosu kao dirljivom i punom razumevanja i gledaoci ostaju uvereni da će Tuve i Atos ostati doživotni prijatelji.


Pri samom kraju filma, vidimo kako Tuve upoznaje i započinje vezu sa Tuliki Pietilom, ženom s kojom je provela ostatak svog života. Film, ispunjen muzikom i plesnim scenama, prikazuje Tuvin veseli duh. Njen divlji ples jedan je od vizuelnih lajtmotiva od uvodne pa do odjavne špice, kada su prikazani izuzetni snimci na kojima Tuve iz stvarnog života veselo pleše na ostrvu na kome su ona i Tuliki zajedno letovale.


Tuve, zadivljujuća drama o kreativnoj energiji talentovane Tuve Janson i njenoj burnoj potrazi za seksualnošću, slobodom i čežnjom preporuka je za sve koji su očarani Dolinom Mumijevih i koji su zainteresovani da saznaju kako su Tuvinu umetnost oblikovali ljubavni odnosi sa ženama.

Recent Posts

See All
bottom of page