top of page

Uronite u svet eskapizma – naši top filmovi, serije i knjige

Vjerujemo da će vam se barem nešto s popisa svidjeti...


Tekst: Mia Vodopija i Nina Radulović Lektura: Anđela Kovačević Ilustracija: Kanva


Često možemo čuti kako je vrijeme u kojem živimo zbilja teško, zbog čega se mnogi ljudi odlučuju prepustiti Netflixovom oceanu filmova i serija. Iako je činjenica da nitko nije očekivao doba korone, maske i cjepiva, prava istina je ta da smo oduvijek voljele slobodno vrijeme provoditi čitajući, pišući, te gledajući zanimljive serije i filmove.


Kako znati je li neka knjiga dobra, je li serija o kojoj svi pričaju zbilja super? Kako ćemo znati je li najnoviji film zbilja toliko odličan koliko ga svi kritičari hvale? Trebamo li uopće slušati mišljenja kritičara, s obzirom na to da većinu njih čine muškarci koji, ruku na srce, najviše vole gledati i hvaliti druge muškarce? Vjerujemo da vam se, baš kao i nama, mnogo puta desilo da pogledate nešto što je toliko nahvaljeno, ali da na kraju ostanete razočarane.


Mi nismo profesionalne kritičarke knjiga, filmova i serija, ali smo mlade žene koje vole dobar i kvalitetan sadržaj. Filmovi i serije u kojima su žene samo jednodimenzionalni objekti, odnosno likovi čija je jedina misija biti „nečija djevojka“ nikada nam nisu bili privlačni, baš kao niti knjige u kojima ženski likovi jedva dolaze do izražaja.


Upravo zato se nadamo da će vas ova lista dragih nam knjiga, filmova i serija inspirirati te da ćete pronaći nešto novo i zanimljivo za gledanje/čitanje!


Ninine preporuke:


Doktorka Foster (engl. Doctor Foster, 2015-2017) Dobar bračni seks. Poslušan sin. Velika kuća i dvoja kola. Sve izgleda potaman u domu doktorke Džeme i muža Sajmona. Sve dok Džema ne nađe plavu vlas na Sajmonovom šalu. Dok se Džemin strah nagomilava, gledaocima se predočava pitanje da li žena uvek, negde duboko u sebi, zna da nešto nije kako treba? Doktorka Foster je briljantan portret braka na rubu života. A kako se u takvim situacijama ponašaju zajednički prijatelji, porodica, poslodavci, grad? Šta je to finansijska, a šta emotivna zavisnost i da li je oporavak moguć? Na ova i mnoga druga pitanja odgovore daje Seren Džouns u ulozi Džeme Foster, a u obe sezone ove serije imamo priliku da gledamo i mladu Džodi Foster.


Mogu da te uništim (engl. I May Destroy You, 2020) Jedna sezona, dvanaest epizoda i neustrašiva Mikejla Koel u ulozi glavne junakinje Arabele, autorke bestselera Letopisi milenijalke kojoj je prekipelo koji je zasnovala na svom Tviter nalogu. Arabela se nakon uspeha prve knjige bori sa nacrtom sledeće i u pauzi od pisanja odlazi u izlazak. Sledećeg jutra, ona se budi i zureći u svoj laptop kroz maglu joj se javi da joj je neko stavio drogu u piće i da je doživela seksualni napad u izlasku. Mogu da te uništim savršeno predstavlja savremeni svet i poteškoće s kojima se mladi u Londonu, ali i drugde, nose – od mizoginije preko rasizma do homofobije. Koel, ujedno i režiserka, kroz seriju preispituje različite oblike pristanka – u muškim homoseksualnim odnosima započetim preko dejting aplikacije, u poslovnim ugovorima... Kroz svoje priče, Arabela i njeno društvo nas podsećaju kako da se nosimo sa traumom i kako da iskustvo nasilja načinimo podnošljivim ili, za one smele i kreativne, kako da sprečimo nove zločine naših zlostavljača.


Gospodin Džek (engl. Gentleman Jack, 2019- )

Nakon što su dnevnici En Lister, svih 4 miliona reči, izašli na videlo i bili dešifrovani, režiserka Sali Vejnrajt odlučila je da ekranizuje priču o „prvoj modernoj lezbejki” poreklom iz Halifaksa u Zapadnom Jorkširu. Godina je 1832. i En Lister je slika i prilika nekonvencionalne žene, i to ne samo u pogledu (homo)seksualnosti. Kao i mnoge junakinje iz Vejnrajtovinih serija, En Lister prkosi očekivanjima, kako u Halifaksu tako i u Parizu i na švedskom dvoru. U prvih osam epizoda odlična Seren Džouns inspiriše u ulozi jake žene, zemljoposednice i lezbejke koju pogrdno zovu „gospodin Džek”. Obučena u crno od glave do pete, ona odvažno zauzima svoje mesto u tada isključivo muškim prostorima i zanimanjima, brani žene i vešto zavodi mladu En Voker (Sofi Randl). Drugu sezonu Gospodina Džeka možete ispratiti ovog proleća. Džuli Bindel: Feminizam za žene (engl. Feminism for Women, 2021) Bindel, veteranka lezbejskog i radikalnog feminizma i osnivačica feminističke organizacije Pravda za žene, koja se bavi pravima ženama koje su ubile svoje nasilne partnere, u svojoj najnovijoj knjizi kritikuje prepakivanje pokreta za žensko oslobođenje u nerevolucionarnu i mlaku „rodnu ravnopravnost”. Kroz poglavlja, Bindel se oslanja na kvantitativna istraživanja, intervjue i lično iskustvo kako bi odslikala sliku feminističke borbe koja je ušla u regresivni ciklus. U 256 stranica, Bindel uspeva da iskritikuje skoro sve aspekte savremenog patrijarhata: od industrije seksualne eksploatacije preko institucionalizacije surogat materinstva do rodne ideologije i korporativnog „feminizma”. Da li smo spremne da postanemo osvešćene? Šta možemo da uradimo za sebe i svoje sestre iz celog sveta? Na ova, i mnoga druga pitanja, Džuli Bindel nam poručuje da je sada trenutak da (ponovo) izgradimo feministički pokret koji će biti utemeljen u solidarnosti a ne sektaštvu.

Miine preporuke:


Troop Zero (2019)

Troop Zero je nekonvencionalna komedija o djevojčici autsajderici. Radnja smještena u 1977. u Americi, prati mladu Christmas Flint, otkačenu curicu koja ne zna kako se najbolje nositi sa smrću svoje majke. Christmas voli svemir i kada čuje da se Sjedinjene Države spremaju lansirati dvije svemirske letjelice Voyager koje nose zapise zvukova života na Zemlji, padne joj na pamet neobična ideja.


Kroz film vidimo njezine napore da postane dio projekta, uz pomoć druge djece koju je angažirala. Ne možete ne navijati za njih, čak i ako već znate lekcije koje će naučiti do kraja (npr. ono što je bitno su timski duh i prijateljstvo, a ne pobjeda). Unatoč svim svojim različitostima, vidimo konačnu poruku djece i filma: da je najjača moć upravo moć ljudske konekcije, komunikacije i solidarnosti.


P.S. Ako još ne znate tko je Viola Davis, pravo je vrijeme da saznate!


Fleabag (2016 – 2019)

Neka vas ne prepadne duboki pogled Phoebe Waller-Bridge, autorice i glavne junakinje ove (tragi)komične britanske serije. Dvanaest epizoda u trajanju od oko 25 minuta bit će odličan način za opuštanje na kraju dana (da, vjerojatno ćete sve pogledati u jednom danu).


Iako ima samo dvije sezone, one nisu previše povezane. Smještena u sadašnje vrijeme u Londonu, ova komedija s elementima drame dolazi sa smijehom u paketu sa suzama, te s crnim humorom razmazanim poput Phoebeine maskare.


Waller-Bridge na zanimljiv način pokušava dati odgovore na to kako se nositi sa sinusoidom života. Iako su ljubav, prijateljstvo, gubitak i muško-ženski odnosi samo neke od tema koje ona istražuje u seriji, najzanimljiviji dio je postepeno i potpuno razgolićavanje junakinjine emocionalne nedostupnosti koja se manifestira kroz usamljenost. Sve što su nas učili o sretnom završetku je krivo – same stvaramo naš završetak na jedan novi, drugačiji način.


Encanto (2021)

Fanovi animiranih filmova su došli na svoje! Ples, pjesma, šarenilo vibrantnih boja i trnoviti emocionalni put do dugoočekivanih odgovora... sve to i više nam pruža Disneyjev Encanto. Radnja filma prati kolumbijsku obitelj Madrigal, izvanrednu obitelj koja živi na čudesnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Obitelj se trudi održati „diznijevsku“ čaroliju, odnosno paze da magična svijeća nikada ne ugasne te da nastavi svijetliti i u najmračnijem trenutku.


Svako dijete koje živi u Encantu, osim Mirabel, blagoslovljeno je od magične svijeće čarobnim darom koje je jedinstveno za svakog od njih. No, kada se obiteljski dom nađe u opasnosti i kada moći obitelji počnu jenjavati, postaje jasno da je Mirabelina uloga puno veća nego što su ikada mislili.


Sve smo se kad-tad našle u situaciji da se zapitamo jesmo li snažne, hoćemo li zbilja uspjeti, trebamo li vjerovati u sebe... sve smo se zapitale jesmo li dovoljno dobre. U mnogim obiteljima (pogotovo tradicionalnim i patrijarhalnim) je teško pronaći svoje vlastito 'mjesto pod suncem' zbog zamršenih odnosa, nedostatka emocionalne inteligencije i nerazjašnjenih trauma. To nas, doduše, nikako ne smije spriječiti u otkrivanju vlastitog 'ja' i naše jedinstvene moći.


Selja Ahava: Stvari koje padaju s neba (2021)

Roman „Stvari koje padaju s neba“ jedne od najistaknutijih autorica suvremene finske proze, dramatičarke i scenaristice Selje Ahave sjajno isprepliće neočekivane teoretske mogućnosti i svakodnevicu, ljepotu i nasilje, sreću i tugu.


Sunčanog ljetnog dana iz vedra neba padne gromada leda i ubije majku osmogodišnje Saare. S neutješnim ocem seli se k teti koja je osvojila velezgoditak na lutriji. Nedugo zatim teta ponovno dobiva na lutriji i pada u duboki trotjedni san. Četiri godine poslije Saara i otac vraćaju se u staru kuću s očevom novom partnericom, koja čeka dijete.


Ahava istražuje neočekivanu i neobjašnjivu narav zbilje, koja može biti poprilično šokantna. Saarino priviđanje figure majke ili očeve psihosomatske senzacije nakon ženine smrti, prikaz su vrste žalovanja i bezuspješnog pokušaja vraćanja svakodnevici. Jesmo li isti nakon traumatičnog događaja i ima li život neki logički slijed, saznajte uz Ahavin roman. „Stvari koje padaju s neba“ prevela je na srpski Dušica Božović a izdala izdavačka kuća „Štrik“.


Madeline Miller: Kirka (2018)

U kući Heliosa, boga sunca i najmoćnijeg Titana, rađa se kćer. Nimfa Kirka je čudno dijete, koje se, kao žena, okreće svijetu smrtnika i otkriva da posjeduje moć – moć vještičarenja, koja može pretvoriti suparnike u čudovišta i ugroziti same bogove. Zeus je u strahu protjeruje na napušteni otok, gdje ona usavršava svoj okultni zanat te kroti divlje zvijeri, ali se i susreće s mnogim od najpoznatijih likova u grčkoj mitologiji, uključujući Minotaura, Dedala, Ikara, Medeju, i, naravno, Odiseja.


No, žena koja je sama i moćna brzo navlači bijes i bogova i muškaraca. Kako bi zaštitila ono što najviše voli, Kirka mora prikupiti svu svoju snagu i jednom zauvijek odabrati hoće li pripadati bogovima od kojih je rođena ili smrtnicima koje je zavoljela.


S obzirom na moje klasično obrazovanje, nisam mogla odoljeti ovoj Kirkinoj perspektivi koju pruža Miller, američka profesorica latinskog i grčkog jezika. Iako puna intriga, ljubavi, gubitaka i suparništva, bilo onog u obitelji ili onog među bogovima i ljudima, Kirka je simbol neslomljive ženske snage u muškom svijetu.


Dubravka Ugrešić: Lisica (2017)

Dubravka Ugrešić, jedna od najuspješnijih i najplodnijih hrvatskih književnica čija su djela prevedena na dvadesetak jezika, ne treba posebno predstavljanje. Iako je od 2017. izašlo par njezinih novih stvari, roman „Lisica“ izdvajam kao must-read. Roman o književnosti, o ljubavi, o granici između stvarnosti i fikcije, za 'glavni lik' ima lisicu za koju se smatra da je prijetvorna, lažljivica, ulizica, kradljivica, ali i osuđena na samoću, na život izvan svoje vrste. Njezino krzno nije najskuplje, ali ne izlazi iz mode.


Odlučila sam podijeliti njezine riječi koje mi i dalje zvone u ušima. Nadam se da će vas navesti na razmišljanje kao što su i mene.


„Mene poštuju muškarci. Zašto? Jer znam 'svoje mjesto'. Ja sam poslušno služila i opsluživala književni talent jednog muškarca, služila sam muškome umu, ja sam, dakle, dream-girl mnogih muškaraca, ja sam i njihova potencijalna udovica. ... Ja sam za njih divna žena, ja sam se žrtvovala za književnost, zbog književnosti živim u trajnom udovištvu.


Mene iz istog razloga poštuju i žene. Ja znam svoje mjesto. Sa mnom se lako mogu poistovjetiti. S vama ne mogu, vi ne znate svoje mjesto, usudili ste se pustiti svoj glas, što je dobar razlog da vas preziru ili da vam zavide.“


Iako naše preporuke nisu alternativne, neke od serija, filmova i knjiga ipak nećete uspeti da nađete na Netfliksu ili u Laguni. Malo teže dostupne, preporuke su ono što bismo mi okarakterisale kao „feminizam na ekranu i između korica”.


Recent Posts

See All
bottom of page